SOS Piet XL ter hulp voor moederdag: met deze 4 exclusieve recepten uit zijn nieuwe kookboek scoor je zondag
Na een succesvolle herneming van de SOS Piet-reeks op VTM brengt chef Piet Huysentruyt de beste recepten uit het seizoen ook opnieuw samen in een ‘SOS Piet XL’-boek. Nog geen inspiratie voor moederdag? Dan ben je misschien iets met deze 4 exclusieve recepten uit het nieuwe boek van de HLN-chef. Van een volledig hoofdgerecht tot dessert: hiermee scoor je zondag!
Gebraden krokante kip op grootmoeders wijze
Ingrediënten
1 kip (opgebonden)
olijfolie
peper
zout
PH-kippenkruiden
3 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 tijmtakjes
2 laurierblaadjes
40 g boter
2 aardappelen
12 champignons
4 eetlepels gerookt spek in blokjes
2 dl water
1 eetlepel PH-kippenbouillon
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
Zo maak je het
Wrijf de kip in met olijfolie. Kruid met peper, zout en PH-kippenkruiden. Is de kip niet opgebonden, bind haar dan zelf op. Een opgebonden kip bakt overal gelijkmatig, en ze neemt ook minder plaats in beslag.
Vul de kip met 1 sjalot, 1 teentje knoflook, de tijm en de laurier.
Laat ondertussen op een matig vuur de boter smelten in een grote kookpot. De kookpot moet groot genoeg zijn voor zowel de kip als de groenten.
Plaats zodra de boter schuimend lichtbruin is de kip met de borstkant naar beneden in de kookpot. Zet het vuur hoger tot stand 6 of 7 en laat de kip in minstens 5 minuten lekker bruin krokant aanbakken. Draai de kip dan om en let er ondertussen op dat de boter niet verbrandt. Voeg eventueel wat koude klontjes boter toe.
Snijd ondertussen de gewassen aardappel met de schil in blokjes van 2 bij 2 centimeter en strooi ze naast de kip.
Snijd de schoongemaakte champignons in vieren, en de overige 2 sjalotten in de lengte doormidden. Strooi ook deze ingrediënten samen met het gerookte spek en 1 sjalot naast de kip. De groenten geven extra smaak aan de kip, terwijl de kip op haar beurt smaak geeft aan de groenten.
Zet het deksel op de pot en laat 45 tot 60 minuten garen op een laag vuur. Kip wordt het lekkerst als ze langzaam gaart.
Blus op het laatst de kip met het water en voeg er de PH-kippenbouillon aan toe. Meng het geheel en laat even goed doorkoken.
Strooi de gehakte peterselie over het gerecht en serveer met rijst of puree
Wat hebben we vandaag geleerd?
• Koop een opgebonden kip, zodat ze overal gelijkmatig gaart
• Gebruik voldoende kruiden en aromaten voor een lekker volle smaak.
• Bak de kip mooi aan alle kanten bruin aan.
• Laat zeker 45 minuten zachtjes garen met het deksel op de pot
Gratin dauphinois
Ingrediënten
boter
800 g aardappelen (bintjes)
peper
zout
nootmuskaat
2,5 dl melk
2,5 dl room
3 teentjes knoflook (geplet)
2 tijmtakjes
2 laurierblaadjes
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Neem een ovenschaal van 25 bij 40 centimeter en vet die volledig in met boter zodat de aardappelen straks niet aan de schaal kleven.
Schil de aardappelen en was ze. Gebruik bintjes, want die bevatten veel zetmeel, dat de gratin straks door de warmte mooi aan elkaar zal laten kleven. Nieuwe aardappelen hebben minder zetmeel en blijven dus niet goed ‘plakken’.
Snijd de aardappelen in schijfjes van maximaal een millimeter dik op een mandoline. Door ze zo dun te snijden wordt zo veel mogelijk zetmeel vrijgegeven en zullen de schijfjes mooi op elkaar plakken. Was de aardappelschijfjes dus niet, want dan gaat alle zetmeel verloren.
Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal en kruid elk laagje met peper, zout en nootmuskaat. Blijf laagjes opbouwen tot de schaal voor drie kwart vol is. Druk goed aan.
Kook de melk en de room samen met de knoflook, de tijm, laurier, zout, peper en nootmuskaat. Giet dit mengsel over de aardappelschijfjes in de ovenschaal.
Laat de gratin dauphinois 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven. Controleer of de aardappelen gaar zijn en laat eventueel nog wat langer in de oven.
Wat hebben we vandaag geleerd?
• Gebruik bintjes, want die hebben veel zetmeel.
• Snijd de aardappelschijfjes heel fijn met een mandoline.
• Duw de aardappelen goed aan voor het melk-room-mengsel erover gaat.
Schorseneren met truffel
Ingrediënten
12 schorseneren
3 citroenen
4 eetlepels bloem + 30 g bloem
4 liter water
peper
zout
nootmuskaat
1 koffielepel PH-groentebouillon
30 g boter
2 dl melk
1 dl room
1 verse truffel, optioneel
geraspte Parmezaanse kaas, optioneel
Zo maak je het
Was de schorseneren grondig. Er zit vaak nogal wat aarde aan; schrob ze dus zorgvuldig tot alle aarde weg is.
Schil de schorseneren met een dunschiller en let erop dat alle zwarte ogen eruit gesneden zijn. Dompel de schorseneren direct na het schillen onder in water met het sap van 1 citroen. De citroen zorgt ervoor dat de schorseneren niet bruin worden.
Maak een blanc. Dat is een bouillon waarin groenten worden gekookt die hun kleur moeten behouden. Neem een wijde kookpot, doe er de 4 eetlepels bloem in en giet er al roerend een deel van het water bij. Roer goed door zodat er geen klonters ontstaan. Voeg het sap van 1 citroen, wat peper, zout en een snufje nootmuskaat toe. Vul de kookpot verder met het water en voeg als laatste 1 koffielepel PH-groentebouillon toe.
Snijd de schorseneren in gelijke stukken van 4 centimeter lang.
Doe ze bij de blanc en kook ze tot ze gaar zijn; dit zal 10 tot 15 minuten duren. Door de schorseneren te koken in de blanc blijven ze mooi wit.
Smelt in een andere pot de boter en voeg de 30 gram bloem toe. Laat de roux 1 minuut drogen op het vuur en zet daarna naast het vuur om de melk toe te voegen. Roer zeer goed met de garde zodat er zich geen klonters vormen.
Voeg vervolgens 3 deciliter van het kookvocht/de blanc en de room toe en breng de saus aan de kook. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat, en voeg het sap van de laatste citroen toe.
Haal de schorseneren uit de resterende blanc en voeg ze toe aan de saus.Doe de schorseneren in individuele schaaltjes en rasp er wat truffel en/of Parmezaanse kaas over.
Wat hebben we vandaag geleerd?
• Dompel de geschilde schorseneren onder in water met citroensap.
• Kook de schorseneren in een blanc.
• Maak de saus met de blanc.
Pure chocolademousse
Ingrediënten
200 g pure chocolade
50 g boter
2 eidooiers
5 eiwitten
50 g suiker
50 g room
Zo maak je het
Hak de chocolade in kleine stukjes en laat die samen met de boter in een steelpan smelten op een laag vuur. Kleine stukken chocolade branden minder snel aan dan grote. Zet het vuur ook niet te hoog, want ook dan brandt de chocolade snel aan.
Doe de eidooiers in de mengkom van de keukenmachine en klop samen met 25 gram suiker met de garde in 5 minuten op tot een stevige, lichtgele massa.
Klop in een andere mengkom van de keukenmachine de eiwitten met de overige 25 gram suiker met de garde stijf. Zorg voor een vetvrije mengkom, anders wordt het eiwit niet stijf.
Klop de room op.
Meng het eidooier-suikermengsel met de gesmolten chocolade en doe er daarna de opgeklopte room door. Let op dat het eidooier-suikermengsel voldoende is afgekoeld. Als het nog te warm is, zal de opgeklopte room smelten en naar de bodem zakken. Lichaamstemperatuur is koel genoeg.
Spatel voorzichtig het opgeklopte eiwit door het chocolademengsel en schep de mousse in potjes of glaasjes
Wat hebben we vandaag geleerd?
• Hak de chocolade in kleine stukjes voor het smelten.
• Klop het eiwit op in een vetvrije kom.
• Meng alles op lichaamstemperatuur.
SOS Piet XL, Uitgeverij Lannoo, € 22,99
Tip: Dankzij deze multifunctionele Piet Huysentruyt-kookset, tijdelijk met 40 procent korting te koop in de HLN Shop, kan je bovenstaande overheerlijke recepten klaarmaken. De energiebesparende én eenvoudig reinigbare kookpot en braad-/grillpan zijn geschikt voor inductie, vitrokeramisch, gas en elektrische fornuizen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?