De Kastelse Tennisclub met uitvalsbasis aan de Kattenhagenstraat in Lichtaart was het doelwit van de telefoonterreur van de twintiger.© Bart Van den Langenbergh

Twintiger die ouders van minderjarige dochters belde, moet behandeling volgen: “Hij veroorzaakte bewust angst en paniek”

Kasterlee, Olen, Geel, Turnhout -

De 27-jarige man uit Leuven die vorig jaar een zestigtal gezinnen belde met de melding dat hij hun minderjarige dochter zou verkrachten of doden, is veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden met strenge voorwaarden. “Hij veroorzaakte bewust gevoelens van angst en paniek”, stelde de rechtbank in Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

“Hallo, ik heb uw dochter ontvoerd en ga haar verkrachten of doden.” Thomas V.E. (27) uit Leuven joeg vorig jaar een zestigtal gezinnen uit heel Vlaanderen de stuipen op het lijf door hen te bellen met deze onrustwekkende boodschap. Tientallen ouders van Vlaamse tienermeisjes kregen tussen februari 2022 en september 2022 verontrustende telefoontjes. Het bleek gelukkig telkens alleen te gaan om bedreigingen en belaging, omdat de man geen enkel meisje ook effectief had ontvoerd.

Naar aanleiding van een klacht van een ouder van een meisje van de Kastelse Tennisclub uit Lichtaart (Kasterlee) konden speurders van de politie regio Turnhout de dader identificeren. De man vond de privégegevens van de getroffen gezinnen online in ledenlijsten van allerlei jeugd- en sportclubs in Vlaanderen, waaronder ook die van de Kastelse Tennisclub. Het idee om dergelijke telefoontjes te plegen vond hij bij filmpjes op YouTube met de bedoeling om paniek te creëren.

Uitlaatklep

De correctionele rechtbank in Turnhout veroordeelde de dader tot een gevangenisstraf van dertig maanden en een boete van 800 euro voor mondelinge bedreigingen en belaging. Alleen de periode dat de man in voorhechtenis verbleef, behoort tot het effectieve deel van de straf, de rest is voorwaardelijk. V.E. moet van de rechtbank een intensieve psychotherapeutische behandeling volgen en werk zoeken. Hij krijgt ook een absoluut verbod om de slachtoffers te contacteren. Het was niet de eerste keer dat hij dergelijke feiten pleegde.

De twintiger verklaarde dat hij na het verlies van zijn job en vriendin in een depressie was gesukkeld en daarom een uitlaatklep zocht door paniekreacties te veroorzaken. “Hij had alleen oog voor zijn eigen problemen”, stelden de rechters in hun vonnis. “Hij veroorzaakte als uitlaatklep bewust gevoelens van angst en paniek.”

De speurders kwamen de dader van de telefoonterreur in september vorig jaar op het spoor in het West-Vlaamse Gistel, waar hij zich bevond op een zolderkamer bij zijn moeder. Zij verklaarde aan de politie dat haar zoon een zeer gesloten persoon is die niet gemakkelijk over zijn gevoelens praat.

Schadevergoeding

Een achttal moeders uit Kasterlee, Geel, Olen, Menen, Harelbeke, Kortrijk, Ninove en Herzele had zich burgerlijke partij gesteld. “Mijn dochter van 5 jaar heeft me nadien meermaals gevraagd: mama, komt die slechte man me halen?”, verklaarde een van de slachtoffers tijdens de behandeling van de zaak. De dader moet hen een totale schadevergoeding van 5.720 euro betalen.

“Ik besef maar al te goed dat ik fout was en welke schade ik heb aangericht”, verklaarde V.E zelf. “Mijn mentale toestand was op dat moment niet goed en ik heb foute keuzes gemaakt.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kasterlee