©Jonathan Chapman

Lasertherapie versnelt haargroei na chemo, zo toont onderzoek UHasselt

De haargroei van kankerpatiënten na een behandeling met chemo kan met een maand versneld worden dankzij lasertherapie, zo toont een doctoraatsonderzoek aan de UHasselt. Ook de levenskwaliteit en het zelfbeeld van mensen die een behandeling met lasertherapie ontvingen, zijn beter dan die van mensen die het zonder die behandeling moeten stellen.

“We hebben onderzocht of we de haargroei na chemotherapie kunnen versnellen met behulp van een specifieke soort lasertherapie, en welke invloed dat heeft op de levenskwaliteit”, zegt Joy Lodewijckx, de doctoraatsstudente die het onderzoek voerde. “We volgden twee groepen. De ene kreeg een lasertoestel mee naar huis, de andere groep niet. Bij beide groepen werd dan de haargroei geëvalueerd.”

En de resultaten spreken voor zich. “We zagen dat mensen die een laserbehandeling kregen een maand sneller terug haargroei hadden na de chemotherapie”, zegt Lodewijckx. “De mensen die een laserbehandeling kregen, hadden over het algemeen ook een betere levenskwaliteit en een beter zelfbeeld dan de mensen die het zonder moesten stellen.”

Wat nu?

De resultaten van het onderzoek betekenen wel niet dat de laserbehandeling nu al meteen de norm wordt. “We gaan het eerst verder onderzoeken op grotere schaal. Op dit moment gebeurde het onderzoek met zo’n 30 patiënten, nu gaat het bij honderden of zelfs duizenden onderzocht worden. Als daarbij dezelfde resultaten worden waargenomen, zou het in de toekomst standaard kunnen worden toegepast.”

De behandeling kan overigens vrij vlot toegepast worden, want ze is heel gebruiksvriendelijk. “De patiënten krijgen een laserhelm mee naar huis. Je kan dat eigenlijk vergelijken met een fietshelm waar lichtjes op gezet zijn. Die kunnen ze dan drie keer per week thuis opzetten. Na verloop van tijd, als de haargroei terug op gang gekomen is, kunnen ze het toestel terug inleveren bij het ziekenhuis”, verduidelijkt Lodewijckx.

Het onderzoek werd gesponsord door het Limburgs Kankerfonds en Kom Op Tegen Kanker. De promotor van Joy Lodewijckx was Jeroen Mebis, en de co-promotor Jolien Robijns.

Meest gelezen