© REUTERS

© Getty Images

© AFP

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Eerste aankomst bergop in de Giro baart een muis: Evenepoel wint prestigesprintje, Italiaanse vluchter maakt droom waar

Een ellenlange klim, in de sneeuw. De scène voor een geweldige etappe in de Giro. Maar nee, de favorieten deden letterlijk niks in de zevende etappe en dus baarde de Campo Imperatore een muis. Davide Bais zal het worst wezen. De Italiaan van Eolo-Kometa boekte als vluchter de mooiste zege uit zijn carrière.

Vincent Van Genechten, Jorunn Vannoorden

Hoe kwam de zege tot stand?

Al snel vormde zich een kopgroep van vier renners: Simone Petilli en Davide Bais uit Italië, Karel Vacek uit Tsjechië en Henok Mulubrhan uit Eritrea waren de gelukzoekers van de dag. Maar vier werd al snel drie: voor de landgenoot van Biniam Girmay ging het iets te snel vooraan, Mulubrhan loste geleidelijk aan de rol.

De drie anderen vonden elkaar vlotjes vooraan. Hun voorsprong op het peloton bleef lang boven de tien minuten, zelfs op 40 kilometer van de meet had het trio nog een minuut of elf bonus. Maar vanaf dan was het klimmen à volonté, als het peloton het tempo zou opdrijven, kon alles dus nog.

Maar niemand van de favorieten leek daar echt zin in hebben. Het peloton leek deze rit nooit de intentie hebben om de kopgroep terug te halen. Enkel Team DSM, de ploeg van leider Leknessund, voerde in het peloton een tempoversnelling door. Vluchter Petilli stond namelijk op 7’49” van de maglia rosa. DSM verkleinde het gat tot onder zeven minuten, waardoor hun kopman virtueel terug z’n roze trui binnen bereik had.

© AFP

Dan leek Soudal Quick-Step het tempo te verhogen in het peloton, niet dus. De ploeg van Remco Evenepoel zette zich gewoon vooraan, maar de verschillen bleven hetzelfde. Met nog 3,5 kilometer te gaan, was de bonus van de koplopers nog steeds boven de zes minuten. De winnaar zat vooraan, dat konden we nu wel met zekerheid zeggen!

Eerst moest de Tsjech Vacek lossen, daarna keerde hij terug en even later viel hij dan zelf aan. Maar het was op bij de jonge renner van Corratec, zijn Italiaanse medevluchters sloten terug aan. Met z’n drieën trokken ze de steile slotkilometer in. Bij alle drie de heren was het helemaal op, maar toch moesten ze ervoor sprinten.

Het was Petilli die op 200 meter van de meet aanging. Vacek moest passen, Bais had wel nog iets over. En hoe: de renner van EOLO-Kometa ging vlotjes over zijn landgenoot en kwam alleen boven op Campo Imperatore! Voor de Italiaan z’n eerste profzege uit z’n carrière en hoe! Wellicht mag hij als kers op de taart ook nog de blauwe trui overnemen van Thibaut Pinot.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AFP

Wat deden de favorieten?

De favorieten lieten ons vandaag erg in de steek. Wie hoopte dat deze rit voor verschuivingen in het klassement zou gaan zorgen, was grondig mis. Deze bergrit was voor de strijd om het klassement een maat om niets. Met een hele grote groep kwamen alle favorieten samen boven op Campo Imperatore.

Remco Evenepoel sprintte nog naar een vierde plek, Roglic volgde vlotjes in zijn wiel naar plek vijf. Maar dit is vooral een gemiste kans voor wie in het klassement een zaakje wou doen. Morgen lijkt ons ook sterk, dan maar wachten tot de tijdrit van zondag…

Andreas Leknessund behoudt zijn roze leiderstrui, toch iemand in de favorietengroep die vandaag best tevreden kan afsluiten. Al zal Remco Evenepoel natuurlijk ook niet wakker liggen van vandaag, zijn focus ligt op zondag.

Uitslag:

1. Davide Bais (Ita), 218 km in 6:08:40

2. Karel Vacek (Tsj), 9”

3. Simone Petilli (Ita), 16”

4. Remco Evenepoel, 3’10”

5. Primoz Roglic (Slo), z.t.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat deden de andere Belgen?

Op gladde wegen wordt er al eens snel gevallen. Vraag dat maar aan Pieter Serry. De ploegmakker van Remco Evenepoel ging in aanloop naar de beklimming van de Calascio onderuit. Opnieuw, want de veteraan viel eerder in deze Giro ook al eens. Serry stapte gehavend terug op de fiets.

Verder nog iets dat je moet weten?

- De drie koplopers hadden alle drie nog nooit een profzege geboekt. Voor Davide Bais is de nul nu van het bord, en hoe!

- Twee Italianen kwamen vandaag niet meer aan de start: Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) en Giovanni Alleoti (Bora-Hansgrohe) kwamen in etappe zeven niet in actie. Beiden zijn, na Clément Russo gisteren, uitgevallen met corona.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Wegwielrennen