Videospeler inladen...

Ophef over "buitensporig" waterverbruik door beroemdheden in klein Frans dorpje, ook Albert en Paola genoemd

Verbruiken de voormalige Belgische koning Albert II en koningin Paola te veel water op hun landgoed in Châteauneuf-Grasse? Net op het moment dat Frankrijk al geteisterd wordt door droogte, trekt de burgemeester aan de alarmbel over de grootverbruikers in zijn dorp. Maar volgens het paleis is er bij het koningspaar geen sprake van kwade wil.

Leven als een God in Frankrijk: het spreekwoord zegt genoeg. Het beeld dat we daarbij hebben? Zonovergoten dagen die eindeloos lijken te duren, een aperitiefje aan het zwembad.

Maar boven dat ideale plaatje hangen - al langer - donkere wolken. Want Frankrijk wordt geteisterd door droogte. Na de extreme droogte vorige zomer, bracht de winter weinig beterschap. Het peil van de rivieren, stuwmeren en het grondwater is in het zuiden nu al zorgwekkend, en dan moet de (snikhete?) zomer nog beginnen. 

"Water is top of mind, overal in het zuiden van Frankrijk", duidt Frankrijkkenner Steven Decraene. "Je voelt dat er een mentaliteitswijziging is, dat ze water meer willen opvangen." In verschillende Franse departementen gelden al wekenlang strikte maatregelen om het waterverbruik in te perken. Denk aan: niet sproeien overdag, geen auto's wassen, zwembaden niet vullen. In het meest zuidelijke departement, Pyrénées-Orientales, dat grenst aan de Spaanse grens, mogen zelfs geen kinderzwembadjes meer verkocht worden. Een maatregel die op veel ongenoegen van de handelaars stuit, want op internet is zo'n zwembadje natuurlijk in een vingerknip besteld. 

BEKIJK - In maart al kampte Frankrijk met waterschaarste. "Terzake" schetste toen de problematiek:

Videospeler inladen...

En toch lijkt de ernst van de situatie nog niet bij iedereen door te dringen. Daarom heeft de burgemeester van Châteauneuf-Grasse, een dorpje in het departement Alpes-Maritimes, aan de alarmbel getrokken.

In de gemeente is het waterverbruik volgens de burgemeester "geëxplodeerd" door enkele beroemdheden die er een buitenverblijf hebben. Na vorige zomer ontving de burgemeester een lijst van de grootverbruikers in zijn gemeente. "Vips", zo omschrijft hij hen in de Franse krant La Libération. "Premiers, koningen, ministers, vooral buitenlanders."

Onder meer voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi, de groothertog van Luxemburg en ook onze voormalige koning Albert II en zijn vrouw Paola worden genoemd in de pers. 

Het idyllische dorpje Châteauneuf-Grasse telt een paar duizend inwoners. Het ligt op een boogscheut van Cannes en Nice en kijkt uit over de Middellandse Zee. Daar, op een hoogte van 417 meter boven de zeespiegel, ligt het landgoed van koning Albert II en Paola. Het verblijf - Le Romarin genaamd - behoort tot hun private eigendommen. Het voormalige koningspaar kocht het in 1990 voor naar schatting 10 tot 15 miljoen euro. Het domein speelde geen onbelangrijke rol op enkele cruciale momenten in het leven van Albert II. Zo kregen ze daar het bericht dat zijn broer, koning Boudewijn, overleden was. En moest hij tijdens de regeringsonderhandelingen in 2007 in allerijl terugkeren om het ontslag van formateur Yves Leterme te aanvaarden. 

Het stulpje van koning Albert II en koningin Paola

"Sommige particuliere eigenaars verbruiken meer water dan een bejaardentehuis van 200 personen. We hadden pieken van 2.000 kubieke meter water per week. Dit gaat over mensen die 14 hectare grond hebben, met drie zwembaden erop. Ze hebben geen burgerzin. Als ik er een opmerking over maak, bellen ze naar de minister van Buitenlandse Zaken, naar de president. Ze zijn vaak diplomatiek onschendbaar", klinkt het in La Libération.  

"De inwoners zijn vooral verbolgen omdat er restricties zijn voor iedereen, en dat de grote sterren zich daar weinig van aantrokken en -trekken", duidt Steven Decraene. "Op die grote domeinen is er niet alleen een zwembad, maar ook bijvoorbeeld automatische sproeisystemen om de planten en bomen groen te houden. Dat verbruikt heel veel water. Ook de boetes, die oplopen tot een paar duizend euro, zijn lachwekkend als je weet dat al die mensen een privéluchthaven met helikopter hebben."

Volgens Decraene hoopt de burgemeester vooral op een mentaliteitswijziging. "De burgemeester zegt dat hij niemand met de vinger wil wijzen, maar ik denk dat hij nu naar de pers stapt zodat het doordringt bij de grootverbruikers, grootverdieners ook, dat ook zij hun duit in het zakje moeten doen. Als ze willen leven als God in Frankrijk, dan moeten ze er iets voor doen."

Een lek?

Het paleis ontkent niet dat het voormalige koningspaar bij de grootverbruikers zat. Maar van kwade wil bij Albert en Paola is er absoluut geen sprake, zegt het paleis bij RTBF. "Er zat een lek in een buis van het irrigatiesysteem. Het duurde even voor het gelokaliseerd kon worden, maar is intussen gedicht." Het koningspaar zou ook op de hoogte zijn van de waterschaarste en zou maatregelen genomen hebben om het verbruik te beperken. 

Er zat een lek in een buis van het irrigatiesysteem

Paleis

Ook de Groothertog van Luxemburg laat in een persbericht weten dat de beschuldigingen onterecht zijn. "De familie had inderdaad een huis in Châteauneuf-Grasse, maar het werd verhuurd in 2020 en verkocht in 2022. Ze is dus niet verantwoordelijk voor de overconsumptie die hier aan de kaak gesteld wordt", klinkt het in het dagblad Le Quotidien. "In hun huis in Cabasson bedraagt het waterverbruik bijvoorbeeld in de zomermaanden 52 kubieke meter per maand. De droogtevoorschriften zijn dus altijd gerespecteerd."

Meest gelezen