Anne-Marie David won in 1973 voor Luxemburg met "Tu te reconnaitras"

"Welcome back": Luxemburg keert na 30 jaar terug naar het Songfestival

Groot Eurovisienieuws in de marge van het Songfestival in Liverpool: het Groothertogdom Luxemburg zal volgend jaar opnieuw deelnemen, na 30 jaar afwezigheid. Luxemburg won het festival liefst 5 keer, met klassiekers als "Poupée de cire, poupée de son" en "Après toi".

Al een tijdje circuleren geruchten over een Luxemburgse terugkeer naar het Songfestival, premier Xavier Bettel blijkt een fan te zijn van de liedjeswedstrijd. Nu is de beslissing effectief gevallen: het kleinste buurland van België zal vanaf volgend jaar opnieuw meedoen aan de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.

De Luxemburgse regering heeft daarvoor het licht op groen gezet, ook voor de budgettaire kant van de zaak. "Bovenop de te verwachten positieve impact voor de culturele sector en de economische return, zal de deelname aan het Songfestival ook bijdragen aan het imago van Luxemburg", klinkt het.

Luxemburg was er al van in het prille begin in 1956 bij en stond in 1993 voor het laatst op het podium. Maar ondanks die 30 jaar afwezigheid is Luxemburg met 5 overwinningen nog steeds een van de Eurovisiegrootheden. Enkel Zweden (tot nu 6 overwinningen) en Ierland (recordhouder met 7 zeges) doen beter.

Het kleine landje schonk Eurovisie enkele klassiekers, weliswaar nooit met een eigen Luxemburgse zanger. Denk maar aan "Poupée de cire, poupée de son" van France Gall (1965) of "Après toi" van Vicky Leandros (1972). Luxemburg won ooit zelfs twee keer na elkaar, want na Vicky Leandros kwam Anne-Marie David in 1973 met "Tu te reconnaitras", dit jaar exact 50 jaar geleden. 

BEKIJK - "Welcome back Luxembourg", Eurovisie verwelkomt Luxemburg:

Meest gelezen