© Europol

Grootste drugskartel van de Balkan, gelinkt aan vondst van 1,2 ton cocaïne in Hasselt, opgerold

De Servische en Nederlandse politiediensten rolden donderdag, in samenwerking met Europol, de grootste drugsbende van de Balkan op. De criminele bende was verantwoordelijk voor de grootschalige import van cocaïne. Het dossier startte in 2020 in Hasselt toen de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) 1,2 ton coke in een container vond en ze zeven verdachten konden arresteren.

Phillip Pergens

Tijdens de invallen van donderdag in Servië en Nederland viseerden de politiediensten de bazen van het Balkan kartel, maar ook hun distributienetwerk. Ze arresteerden dertien verdachten. Eerder werden al twee vermeende kartelleden in Servië en Peru gearresteerd. Een andere verdachte werd vorige week, op 8 mei, in Nederland ingerekend. Dat brengt het totaal aantal verdachten op 23. Want in juni 2020 konden de speurders van de FGP Limburg zeven mensen inrekenen in een onderzoek naar 1,2 ton cocaïne. De coke, met een straatwaarde van 65 miljoen euro, lag in een container nabij een loods in Hasselt. De drugs bleek toen afgehaald in de haven van Antwerpen en zat verstopt in grote gestreepte zakken die leken gevuld te zijn met houtschors.

© Europol

3 miljoen cash verstopt

Bij Europol luidt het dat bij de ingerekende Serviërs drie leiders zitten van wat ze het grootste drugskartel van de Balkan beschouwen. De drie worden dan ook gezien als “High Value Targets”.

De dertien arrestaties van donderdag gebeurden tijdens 35 huiszoekingen in Servië en Nederland. De politiediensten namen onder meer vijftien luxewagens, luxueuze juwelen en horloges in beslag, goed voor een waarde van zo’n 2 miljoen euro. Voorts stootten ze op bijna 3 miljoen euro aan cash. Het geld zat onder meer verstopt in bidons die begraven werden onder de vloer.

© Europol

Wapens en explosieven

Tot slot vonden de speurders nog wapens en explosieven. Bij Europol spreken ze over “twee snipers, drie automatische geweren, andere wapens, geluiddempers, 24 ontstekingsmechanismen en vijf apparaten om explosieven op afstand te ontsteken. Tot slot nam de politie dertien pakken explosieven en meerdere honderden hoeveelheden munitie mee.

Archiefbeelden juni 2020

De criminele organisatie zou achter de smokkel van minstens zeven ton cocaïne zitten. De drugs werden vanuit Colombia, Brazilië en Ecuador naar Europa geïmporteerd. Dankzij de analyses van de gekraakte SKY-ECC-berichten kunnen de politiediensten behalve de vondst in Hasselt ook nog twee andere vangsten aan het Balkan kartel linken. Het gaat om een transport van 700 kilo cocaïne in Rotterdam en vijf ton die in Aruba in beslag werd genomen.

© Europol

Het kartel zou betrokken zijn bij de levering van minstens 7 ton cocaïne die vanuit Zuid-Amerika in 2020 in Europa belandde en daar in beslag genomen werd. Het gaat om 5 ton die op Aruba in beslag werd genomen, 1,2 ton in Hasselt en 700 kilo in Rotterdam.

LEES OOK. Voor 65 miljoen euro aan cocaïne gevonden nabij Hasseltse loods: zeven arrestaties

© Europol

Pink Panthers

Nog volgens Europol was de bende in de onderwereld berucht om haar gewelddaden, maar ook omvangrijke en waardevolle diefstallen en kraken. Een van de verdachten zou de vroegere leider van de Pink Panthers zijn. Het is een bende juwelendieven met wortels in de Balkan die al voor meer dan 330 miljoen euro juwelen stal. In onze regio klinken de Pink Panthers bekend in de oren sinds de al even mysterieuze als brutale overval op de prestigieuze Tefaf-beurs in Maastricht. Terwijl bezoekers de beurs bewonderden sloopten de daders de vitrine van een Londense standhouder met een zware hamer. Vier mannen wandelden in juni 2022 glimlachend naar buiten met meer dan 30 miljoen euro aan juwelen op zak. Ze maakten zich uit de voeten op een elektrische step en zijn sindsdien nog niet gevat.

© rr

De loods waar de massale vangst in Hasselt gevonden werd in 2020 ligt vlak naast de drukke Kempische Steenweg.© Google Maps

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer