Gent blijft groeien, tot 20.000 extra gezinnen tegen 2040: "Nood aan betaalbare en goede woningen"

De nood aan betaalbare en kwalitatieve woningen in Gent, vooral voor gezinnen, is nog veel groter dan tot nu werd gedacht. Uit een nieuwe woonstudie blijkt dat er tegen 2040 naar schatting 6.000 woningen moeten bijkomen om ervoor te zorgen dat iedereen die in Gent wil wonen er ook terecht kan. Tegen die tijd zouden er 20.000 gezinnen bijkomen, de bevolking zou zo aangroeien tot 300.000 mensen. De studie geeft heel wat aanbevelingen aan het stadsbestuur om die vraag aan te kunnen. Gent belooft ermee aan de slag te gaan. 

"Gent is een stad waar mensen graag willen wonen. We schatten dat het tegen 2040 om extra 20.000 gezinnen gaat. De woningmarkt is niet klaar voor die extra toevloed. Er moeten dus zaken gebeuren om die gezinnen aan betaalbare en kwalitatieve woningen te helpen. Bovenop wat nu gepland wordt, moeten er tot 6.000 woningen bijkomen. Tegelijk moet Gent er ook voor zorgen dat er in elk segment ruimte is, door bijvoorbeeld ook voldoende sociale woningen te voorzien", zegt Brecht Vandekerckhove van het studiebureau Atelier Romain, dat het onderzoek deed. Hij stelde samen met collega's een lijvig rapport op. Dat gaat ervan uit dat Gent over ruim 10 jaar zo'n 300.000 inwoners zal tellen. 

Ook hoogbouw voor gezinnen

De studie geeft een overzicht van de huidige situatie, maakt prognoses voor de toekomst, schetst de uitdagingen en geeft ook aanbevelingen aan het stadsbestuur om met de hoge woondruk om te gaan. "We zien in de eerste plaats dat gezinnen met kinderen hun gading nu onvoldoende vinden, er worden veel meer kleine appartementen gebouwd dan grotere woningen. Per jaar trekken ongeveer 3.500 mensen weg uit Gent omdat een woning er onbetaalbaar is geworden, terwijl ze er eigenlijk willen blijven. Nadenken over hoogbouw, ook voor gezinnen, kan een oplossing bieden." Uit demografische cijfers blijkt nu dat het vooral dertigers zijn die Gent verlaten. "Dat is jammer want ze hebben een groot potentieel." 

De stad neemt de opmerkingen mee en ziet ook dat de nood aan sociale woningen hoog blijft. "We moeten daar verder in  groeien", zegt schepen Tine Heyse (Groen). "Op dit moment zitten we met een dalend aantal sociale woningen, omdat bij een deel ervan een grote renovatie aan de gang is. Als die achter de rug is, komen er woningen bij, maar niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Volgens het studiebureau zouden er  duizenden extra sociale woningen nodig zijn. "Dat kan onder meer door deals met private partners", zegt Vandekerckhove. Ook budgetwoningen (goedkope koopwoningen) kunnen mensen helpen.  

De druk op Gent zorgt ook voor schrijnende situaties, zeker bij kwetsbare groepen. "We zien dat er sprake is van huisjesmelkerij. Sommige mensen wonen echt in erbarmelijke omstandigheden. In Gent kan je een matras per uur verhuren. Om dit aan te pakken, moet ook tijdelijk wonen mogelijk worden. Dan kunnen mensen toch opgevangen worden tot  de eigenaar de woning aanpakt." 

"Oudere bewoners laten verhuizen naar kleinere huizen"

Het rapport bekijkt ook de situatie op wijkniveau en ziet daar duidelijke verschillen. "We zien in de deelgemeenten Mariakerke, Drongen, Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde erg grote huizen voor een oudere bevolking. Het gaat om verkavelingen die decennia geleden gebouwd zijn. De kinderen zijn verhuisd, de ouders zijn er blijven wonen. Die woningen zijn vaak niet afgestemd op de leefnoden van de bewoners. We zien dat 15 procent aangeeft te willen verhuizen naar een kleinere, meer aangepaste woning in de deelgemeente. Dat aanbod is er niet altijd, als het er wel zou zijn, zou het veel ruimte geven aan gezinnen." 

Oudere mensen in deelgemeenten wonen nu vaak in gezinswoningen die niet aangepast zijn aan hun situatie
Brecht Vandekerckhove, studiebureau Atelier Romain

Schepen Heyse voelt zeker iets voor de piste. "Het is dan belangrijk dat we ervoor zorgen dat de nieuwe appartementen die we voorzien meteen ook toegankelijk genoeg zijn voor ouderen. Dat is iets waar we misschien nu nog te weinig op inzetten. Als woningen geschikt zijn, durven mensen er waarschijnlijk ook vaker voor te kiezen." 

"Gent en Leuven zijn de duurste steden, onder meer door de grote aanwezigheid van  studenten en de kenniseconomie. Die geven een enorme dynamiek, maar zorgen ook voor een onbetaalbare woonmarkt. We moeten die dynamiek durven te gebruiken om de verschillende doelgroepen beter te bedienen", besluit Vandekerckhove. 

Meest gelezen