Foto: Belga

19.200 euro boete voor eigenares dakwerkbedrijf Linter die werknemers onzorgvuldig asbest liet ruimen

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een vrouw uit Linter veroordeeld tot 19.200 euro boete, deels met uitstel, wegens inbreuken op de bepalingen rond asbestruiming. Vier werknemers van haar ondertussen failliet gegane bedrijf waren op een manier die "manifest niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften" met asbest aan het omgaan.

Op 12 mei 2020 voerde de sociale inspectie een controle uit op een werf in Wijgmaal, waar vier werknemers van een dakwerkbedrijf uit Linter aan het werk waren. De vier verwijderden asbesthoudende leien van het dak, maar hadden daarbij niet de juiste voorzorgsmaatregelen genomen om het vrijkomen van asbest te voorkomen. Daarnaast waren ze niet voorzien van veiligheidskleding, een correct mondmasker, hadden ze geen opleiding gekregen én was er geen melding gemaakt dat ze asbest zouden gaan verwijderen.

Hoewel de vier op een dak aan het werken waren, was er geen enkele vorm van valbescherming geïnstalleerd. Niet collectief, zoals een hek of valnet, noch persoonlijk, zoals een harnas. Minder gevaarlijk, maar nog steeds kwalijk, was dat de vier ook niet ingeschreven waren. De zaakvoerster van het dakwerkbedrijf verklaarde dat ze dacht dat dat niet moest, aangezien de vier dichte familie waren.

Per werknemer legde de rechtbank een boete van 4.800 euro op. Dankzij haar blanco strafblad en precaire financiële situatie - de vrouw is momenteel werkloos - gunde de rechtbank haar uitstel voor 10.400 euro. Die som moet ze niet betalen, tenzij ze nog andere inbreuken zou plegen.

Meest gelezen