storm shadow raket
Volledig scherm
PREMIUM
storm shadow raket © HLN - fotomontage

ANALYSE. Geweldig, die langeafstandsraketten. Maar laten we Europa nu door Britse weglopers en Poolse homohaters bewaken?

De Britse beslissing om langeafstandsraketten aan Oekraïne te leveren, opent heel wat perspectieven. Zo maakt ze een herovering van de Krim een flink stuk minder onwaarschijnlijk — en dat gaat ver voorbij aan het belang van Oekraïne alleen. Maar de Britse ‘Storm Shadows’ brengen ook onaangename vragen met zich mee voor Europa. Of dat zijn eigen veiligheid in handen wil geven van landen die de EU de rug toekeren en op het vlak van normen en waarden met Rusland mee kunnen, bijvoorbeeld.

60 reacties

  • Emiel Van Roost

    11 maanden geleden
    Polen helpt Oekraiene, UK , Duitsland en andere europese landen zoals Nederland, Noorwegen, Denemarken ook, dat ze Putin niet laten doen dat is maar goed.
  • Janusz Bletek

    11 maanden geleden
    Polen is een land in oorlogssituatie en wil zijn vrijheid bewaren. Om de vrijheid streden zij in 1944 ook bij ons. Onder het communisme zijn in Centraal en Oost-Europa andere politieke en sociale inzichten ontwikkeld. Het is vandaag een utopie te denken dat landen die na 1989 bij de EU zijn aangesloten, om het principe, alle Westerse waarden en inzichten moeten overnemen. Wij leven een Europa van landen, waarin sommigen nog steeds denken de toekomst van anderen te moeten bepalen.
  • mark germanus

    11 maanden geleden
    Als er geen duidelijke oplossing is tegen october, dan gaan ze weer een winter oorlog tegemoet en daar zijn de Russen goed in. Dus goed nieuws voor de wapen fabrikanten die reeds hun voorraden aan het bijvullen zijn.
  • Ben Jans

    12 maanden geleden
    Er zijn hier blijkbaar veel individuen die niet begrijpen dat we Poetin niet mogen belonen voor zijn agressie. Het is noodzakelijk dat de Russen uit Oekraïne verdreven worden, anders doen ze gewoon verder. Zonder wapens kan Oekraïne haar grondgebied en burgers niet beschermen, toch? Dus, ik vraag mij af wat sommigen hier zouden verkondigen indien ons land in de steek zou gelaten worden bij agressie van de Russen. Ongelooflijk dat er Belgen zijn die niet verder nadenken dan de lengte van hun neus
  • Tim Verboven

    12 maanden geleden
    Is maar hoe je het bekijkt...voor Polen is het essentieel om Oekraïne te helpen omdat het onrechtstreeks ook zichzelf verdedigt. Het verleden speelt ook een grote rol. Polen neemt deels wraak op rusland omdat de russen ook Polen zijn binnengevallen. Dusja, leuk verhaal rond westerse waarden maar dat heeft in deze situatie geen echte relevantie. Wat er echt belangrijk is, is wie er de middelen en wil heeft om Europa te beschermen.