Carl Devos analyseert scherpe uitspraken van Vooruit: “De fracties die Conner Rousseau minder steunen, blijven nu stil”

De uitspraken van Vooruit over asiel en migratie, leeflonen en taallessen zijn scherper dan voorheen. Voorzitter Conner Rousseau vaart een opmerkelijke koers. Business AM vroeg aan Carl Devos, professor politicologie van de UGent, wat Vooruit hiermee hoopt te bereiken.


Beluister hier het volledige gesprek met Carl Devos:


De essentie: De forse uitspraken van Conner Rousseau zijn niet nieuw voor Vooruit. Rousseau hoopt hiermee kiezers uit het centrum te bereiken, een strategie die hem volgens recente peilingen geen windeieren legt. Daarom gaat de partij mee in Rousseaus discours.

  • Devos: “Conner Rousseau gebruikt forse taal. Taal die doet denken aan een eerdere partijvoorzitter, Louis Tobback. Dat discours is minder nieuw dan het op het eerste gezicht lijkt, omdat ook in het verleden al van dat soort uitspraken werden gedaan. Maar daar was de partij dan vaak verdeeld over. Nu heeft Rousseau een stevige machtspositie binnen de partij waardoor hij dat soort dingen kan zeggen.”
  • “Ten tweede heeft Rousseau heel expliciet de ambitie uitgesproken om Vlaams Belang actief te bekampen. En dat wil hij ook doen op een belangrijk thema voor die kiezers, zoals migratie. En daarbij schuwt hij de forse uitspraken niet, omdat hij op die manier de toon kan zetten. Het is geleden van de topmomenten van Bart De Wever (N-VA) dat een politicus voor een groot stuk kon bepalen waar andere politici over zouden spreken.”

Verschil tussen PS en Vooruit

  • Het verschil tussen PS en Vooruit groeit. Het cynische is dat zij samen in een gebouw zitten, maar de verwijdering der gedachten was nog nooit groter. PS zal misschien in Franstalig België moeten uitleggen waarom de Vlaamse collega’s dat soort standpunten innemen. Zoals Vooruit zich soms een beetje moet verantwoorden voor wat de PS doet of niet doet”, aldus Devos.
  • “Vooruit doet uitspraken om expliciet die centrumlinkse kiezer te overtuigen. Maar dat vloekt helemaal met het discours van de PS, dus de kameraden zullen elkaar eens grondig in de ogen moeten kijken als ze samen in de regeringsvorming van 2024 terechtkomen.”
  • “Het is heel moeilijk om in te schatten of iedereen binnen Vooruit achter die uitspraken staat. Er zullen zeker fracties zijn die dat minder steunen, alleen blijven die nu stil. Dat heeft te maken met de grote populariteit van Rousseau”, analyseert Devos. “Het feit dat hij zijn partij tot een grote overwinning leidt in de peilingen, geeft hem het recht om dat allemaal te zeggen.”

(ns)

Meer