© AP

Zwitsers dorp bedreigd door aardverschuiving nu volledig afgesloten

In Zwitserland hebben autoriteiten vrijdag de toegang verboden tot het dorp Brienz, in het zuidoosten van de Zwitserse Alpen. Aanleiding is een dreigende aardverschuiving op een deel van een berg.

jvh
Bron: BELGA

De gemeente Albula, waar Brienz deel van uitmaakt, kondigde aan dat het verbod om 18 uur in werking zou treden. Het in werking treden van de zogenaamde rode alarmfase betekent dat de aardverschuiving binnen 4 tot 14 dagen zou kunnen plaatsvinden. 

Het Federaal Bureau voor de Burgerluchtvaart kondigde een “tijdelijke luchtruimbeperking” aan in de buurt van het dorp, ook voor drones. Op die manier moeten de mogelijke activiteiten van de interventiegroepen volledig beschermd worden. De sluiting van het luchtruim duurt normaal gezien tot 17 mei 23 uur. 

Twee miljoen kubieke meter rots dreigt de komende dagen in te storten, maar de omvang van de schade is moeilijk te voorspellen. Vlak voor de rotsinstorting zullen de autoriteiten verschillende wegen en de spoorlijn afsluiten. Sinds dinsdag is de evacuatie van de 84 inwoners van het dorp begonnen. 

Boven het dorp liggen ontelbare brokken rots ter grootte van tuinhuisjes verspreid over een weiland, en stenen en kleine rotsblokken rollen met regelmatige tussenpozen de berg af. Experten kunnen niet voorspellen hoe het deel van de berg – bekend als de ‘Insel’ – zal afbreken. Het meest waarschijnlijke resultaat is een groot aantal aardverschuivingen van enkele duizenden tot enkele honderdduizenden kubieke meters.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer