Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Alarmfase rood in Zwitsers bergdorpje: niemand mag er nog in uit vrees voor aardverschuiving

De Zwitserse autoriteiten hebben de toegang verboden tot het bergdorpje Brienz in de Zwitserse Alpen, omdat een grote rotswand dreigt neer te storten. Dinsdag kregen de inwoners, een tachtigtal, de boodschap dat het dorp tegen vanavond moest ontruimd zijn en sinds 18 uur mag niemand het dorp nog betreden. Experts verwachten dat de aardverschuiving binnen 4 tot 14 dagen zou kunnen plaatsvinden.Ā 

Het district Albula, waar Brienz deel van uitmaakt, kondigde aan dat alarmfase rood vanavond om 18 uur in werking zal treden. Dat houdt in dat niemand het dorpje nog mag betreden.Ā 

Het Federaal Bureau voor de Burgerluchtvaart (FOCA) kondigde ook een "tijdelijke luchtruimbeperking" aan in de buurt van het dorp, ook voor drones. Op die manier moeten de mogelijke activiteiten van de interventiegroepen volledig beschermd worden. De sluiting van het luchtruim duurt normaal gezien tot 17 mei 23.00 uur.

Boven het dorp liggen ontelbare rotsblokken ter grootte van tuinhuisjes verspreid over een weiland, kleinere stenen en rotsblokken rollen nu al met regelmatige tussenpozen de berg af.

BEKIJK - Zwitsers dorp bedreigd door afbrokkelende rotsmassa:

Videospeler inladen...

Experten kunnen niet voorspellen hoe het deel van de berg - bekend als de "Insel" - zal afbreken. Het meest waarschijnlijke resultaat is een groot aantal aardverschuivingen van enkele duizenden tot enkele honderdduizenden kubieke meters.

Twee miljoen kubieke meter rots dreigt de komende dagen in te storten, maar de omvang van de schade is moeilijk te voorspellen. Vlak voor de rotsinstorting zullen de autoriteiten verschillende wegen en de spoorlijn afsluiten.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen