In enkele maanden tijd zijn er bijna 100 trajectcontroles bijgekomen, in Oost-Vlaanderen is aantal zelfs verdubbeld

Er zijn sinds eind vorig jaar bijna 100 trajectcontroles bijgekomen in ons land die effectief hardrijders flitsen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. In heel België zijn er nu 281 werkende trajectcontroles, de provincie Oost-Vlaanderen is koploper.

Er zijn vandaag alles opgeteld 281 trajectcontroles in ons land die effectief hardrijders flitsen. Dat blijkt uit cijfers die Open VLD-Kamerlid Marianne Verhaert bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) opvroeg. Dat zijn er 95 meer dan eind vorig jaar.

Het is niet zo dat er plots zo veel nieuwe trajectcontroles geïnstalleerd zijn. De infrastructuur was er al, maar door computerproblemen en een tekort aan politiepersoneel konden de controles nog niet geactiveerd worden. Die problemen zijn nu dus weggewerkt.

Volgens minister Verlinden is er door betere software en extra personeel capaciteit om jaarlijks 4,8 miljoen snelheidsboetes te verwerken. Dat zijn er zo'n 13.150 per dag.

Opvallend: in Oost-Vlaanderen verdubbelde het aantal trajectcontroles bijna, van 32 eind vorig jaar naar 60 nu. Geen enkele andere provincie heeft zo veel werkende trajectcontroles. Ook in West-Vlaanderen en Limburg wordt sinds kort fors meer gecontroleerd: daar werden de voorbije maanden respectievelijk 15 en 12 bijkomende trajectcontroles in gebruik genomen.

Anderzijds blijft het opvallen dat Wallonië achterophinkt, zo is er in de hele provincie Luik maar één trajectcontrole. De exacte locaties van trajectcontroles die effectief ­verbaliseren, worden niet bekendgemaakt.

IN KAART - Trajectcontroles op snelwegen en gewestwegen in Vlaanderen:

Deze kaart geeft alleen de trajectcontroles weer in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ook politiezones hebben hier en daar eigen trajectcontroles. Wegen en Verkeer is als Vlaams agentschap alleen actief in Vlaanderen, dus ook Brusselse en Waalse trajectcontroles staan niet op deze kaart. Er wordt ook niet aangegeven welke trajectcontroles effectief verbaliseren.

Meest gelezen