© BELGA

Ook op kabinet Jan Jambon werkte jarenlang medewerker die door Bpost betaald werd: “We gaan dat loon terugbetalen”

Op het kabinet van Jan Jambon (N-VA) werkte jarenlang een medewerker die voor 70% door Bpost betaald werd. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS en wordt bevestigd op het kabinet van Jambon. Ook toen Jambon Vlaams minister-president werd, betaalde Bpost het loon van de medewerker door. Dat is in strijd met de regels voor de Vlaamse kabinetten. Het loon zal terugbetaald worden, maar dat is voor Groen-fractieleider Mieke Schauvliege niet voldoende.

emke, gjs
Bron: VRT, Belga

De voorbije anderhalve week lag federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) zwaar onder vuur toen bleek dat op haar kabinet twee gedetacheerde medewerkers volledig door Bpost betaald werden. Dat een van hen bijvoorbeeld vanuit de regering mee onderhandelde over het beheerscontract met het bedrijf dat haar betaalde, deed een zweem van belangenvermenging ontstaan. Uiteindelijk keerden de twee medewerkers die gedetacheerd waren op het kabinet van De Sutter terug naar het postbedrijf. “Hoewel mijn experts en ik de deontologische code helemaal naleefden, wil ik dat elke twijfel hierover verdwijnt”, zei de minister toen.

LEES OOK. Minister De Sutter betwist beschuldigingen van belangenvermenging: “U gelooft wat u wilt, maar zo organiseer ik mijn kabinet”

Nu die storm net was gaan liggen, blijkt uit onderzoek van VRT NWS dat ook een kabinetsmedewerker bij Jan Jambon (N-VA) een tijdlang betaald werd door Bpost. Het gaat om een kabinetsmedewerker die bij Bpost sinds 2012 als ‘Head of Economic Affairs within the Legal and Regulatory Department’ werkte. Daarmee hing hij rechtstreeks af van Dirk Tirez. Die werd later CEO en moest opstappen na een audit over het omstreden krantencontract voor Bpost. In 2015 maakte de medewerker de overstap naar het kabinet van Jan Jambon, waar hij werkte rond overheidsbedrijven.

LEES OOK. De Sutter overleeft vragenvuur rond Bpost, maar vooral sneer naar PS blijft hangen

“Zo weinig mogelijk”

Jambon was op dat moment vicepremier in de regering-Michel, en zocht daarom expertise op het vlak van dossiers die niet rechtstreeks zijn bevoegdheid waren. Zo adviseerde de medewerker Jambon over overheidsbedrijven als de NMBS, Infrabel en Proximus.

In die periode werd er wel op gelet dat de medewerker vooral advies gaf in dossiers die niet met Bpost te maken hadden, klinkt het op het kabinet van Jambon. “Als het om Bpost ging, werd er altijd op gelet dat hij er zich zo weinig mogelijk mee bezighield, al kunnen we niet uitsluiten dat er ook woorden werden gewisseld over Bpost”, klinkt het vanuit die entourage van Jambon bij VRT NWS.

LEES OOK. Premier De Croo wil duidelijke regels over omgang met autonome overheidsbedrijven na heisa rond bpost

De medewerker maakte mee de overstap naar het nieuwe kabinet toen Jambon Vlaams minister-president werd. Hij werd er zelfs adjunct-kabinetschef. Toen de man in december 2022 administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen werd, werd zijn contract met Bpost pas verbroken. Hij werkt dus niet meer op het kabinet.

70% betaald

Bpost betaalde 70% van zijn loon in zijn jaren als kabinetsmedewerker. Volgens informatie van VRT NWS kreeg de man maandelijks zo’n 7.000 euro van Bpost. Ook toen Jambon naar de Vlaamse regering ging dus, en dat is volgens zijn kabinet “niet in overeenstemming met de regels op de Vlaamse kabinetten”. Daarin staat bepaald dat het loon betaald mag worden door een andere dienst, maar dat het wel teruggestort moet worden. “We zullen dat nu rechtzetten door de loonkost die in het verleden te weinig is betaald, alsnog aan Bpost te vergoeden”, klinkt het op zijn kabinet.

LEES OOK. Steeds meer vragen bij de rol van PS in Bpost-dossier: “Zonder duidelijkheid over krantencontract, stoppen we met subsidies”

Gedetacheerde medewerkers op kabinetten zijn een breed ingeburgerde praktijk en in se is er ook niets mis mee. Het is pas wanneer regels overtreden worden - zoals in het geval van Jambon - of wanneer er belangenvermenging dreigt, dat er spel van gemaakt wordt. Zoals de afgelopen week gebleken is. Na de heisa rond de medewerkers op het kabinet van Petra De Sutter was ook al duidelijk geworden dat onder meer Alexander De Croo in zijn periode als minister van Overheidsbedrijven gedetacheerde medewerkers had van Bpost, en ook op het kabinet van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) werkt een door Bpost gedetacheerde communicatiemedewerker. Diens loon wordt wél terugbetaald, klonk het eerder al.

“Niet voldoende”

Dat is voor Groen-fractieleider Mieke Schauvliege niet voldoende. “Door deze medewerker voor hem te laten werken, trad Jambon zijn eigen overheidsregels met de voeten. We willen volledige transparantie over de rol die deze strategische medewerker had én of er nog andere gelijkaardige gevallen zijn op andere Vlaamse kabinetten”, laat ze in een reactie weten. “N-VA liep voorop vorige week om transparantie te vragen federaal. Dat nu blijkt dat de Vlaamse minister-president een federaal ambtenaar inschakelde op een strategische plaats op zijn kabinet, brengt wel minstens een indringende geur van hypocrisie met zich mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER