Buurtbewoner Jos Vandenbreeden merkt dat de ratten zich onder meer schuilhouden onder de recent geplaatste plantenbakken.© Dirk Vertommen, RR

Bewoners Mechelse vesten spotten opvallend meer ratten: “Zelfs overdag zie je ze lopen”

Mechelen -

Bewoners van de Mechelse vesten, en dan vooral in de buurt van de Schuttersvest, spotten de jongste tijd opvallend meer ratten. Ze hebben de stad gevraagd om maatregelen. Die geeft aan het ongedierte wel degelijk te bestrijden. Dat de ratten plots met zoveel zijn, daar heeft de stad een verklaring voor.

Sven Van Haezendonck

“Als ik met mijn hond ga wandelen, zie ik die beesten gegarandeerd. Zelfs overdag zie je ratten lopen en ze zijn niet bang”, zegt buurtbewoner Michel Leriche. De grote boosdoener zijn volgens hem de etensresten die buurtbewoners achterlaten om duiven te voederen. “Ze laten broodresten achter en zelfs karkassen van kippen. Wat natuurlijk niet mag, maar toch doen ze het en daar komen ratten van”, vertelt hij.

Ook zijn buurman Jos Vandenbreeden merkte de overlast al op. “Iemand had net brood gestrooid. Op een bepaald moment waren daar wel tien ratten van aan het eten”, zegt hij. De Mechelaar wijst naar de plantenbakken die de stad de voorbije maanden op de vesten liet plaatsen. “Die lelijke kratten op palletten doen er geen goed aan. Daar kunnen die ratten perfect onder schuilen, net als in het slecht onderhouden struikgewas dat wordt overwoekerd door klimop. Het probleem zal er alleszins niet door afnemen”, legt Jos uit.

Chemische bestrijding

Verschillende buurtbewoners hebben de overlast van de ratten al gemeld bij de stad. “Onze uitvoeringsdiensten zijn onmiddellijk overgegaan tot het bestrijden van de ratten op het openbaar domein”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Om het ongedierte te verdelgen, maakt de stad gebruik van chemische bestrijding. Tegelijk ging de stad op zoek naar een oorzaak van de plotse overlast. “In dit geval is hun verhoogde aanwezigheid allicht verbonden aan de werken op en langs de vesten”, zegt Princen.

Buurtbewoner Jos Vandenbreeden ergert zich aan de rattenplaag.© Dirk Vertommen

De voorbije maanden hebben in de buurt van de stadsring heel wat grondwerken plaatsgevonden. Onlangs nog door verzakkingen op het kruispunt met de Leopoldstraat en aan de Brusselpoort. “We gaan ervan uit dat de ratten daardoor werden gedwongen om zich te verplaatsen en zich nu tijdelijk schuilhouden in de dichte begroeiing van het struikgewas en onder de plantenbakken”, legt de eerste schepen uit.

Geen etensresten gooien

Dat gebeurt volgens Patrick Princen wel vaker wanneer er grondwerken plaatsvinden. “Naast de actieve bestrijding die wij uitvoeren, kunnen bewoners ook zelf helpen om de overlast tegen te gaan. Voedsel voor de eigen huisdieren of etensresten op composthopen gooien, kan ratten aantrekken”, vertelt de schepen.

Op de website van de stad kunnen burgers een pagina met informatie vinden die kunnen helpen bij het voorkomen van overlast of bij het bestrijden van ratten. Ook oppositieraadslid Marc Hendrickx (N-VA) werd door bewoners al aangesproken over het ongedierte. “De plaag is toch opvallend en het is belangrijk dat ze doeltreffend wordt aangepakt”, zegt hij.

Rattenfestijn op de Schuttersvest.© RR

www.mechelen.be/muskusratten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen