Russisch plot om regering Moldavië omver te werpen werd georganiseerd vanuit Londen

In februari raakte bekend dat Rusland van plan was een coup te organiseren in Moldavië, onder meer geholpen door collaborateurs binnen het leger. The Times onthult dat de couppoging werd georganiseerd door een ex-politiechef uit Moldavië, vanuit Londen.

Waarom is dit belangrijk?

Moldavië zit volop in de toetredingsprocedure om lid te worden van de Europese Unie. In juni vorig jaar werd de kandidatuur officieel aanvaard. Wel moet het land nog een lijst serieuze problemen aanpakken voor het ook daadwerkelijk kan toetreden. Prioriteit wordt het oplossen van de situatie in Transnistrië. Dit langgerekte gebied in het oosten van het land is uitgesproken pro-Russisch en riep zelf de onafhankelijkheid uit als land. In het dwergstaatje zijn Russische soldaten zelfs nog aanwezig, wat alvast niet leidt tot een gezonde relatie met de regering in Chisinau.

In het nieuws: Een rapport van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de piste van de Moldavische regering.

  • Een voormalige Moldavische politiechef, die in Londen woont, zou bezig zijn geweest een paramilitaire troepenmacht te rekruteren. Hiermee moest de regering in Chisinau omver worden geworpen, waarna hij het land zou overdragen aan Rusland. Dat staat te lezen in het rapport, en was ook al de these waar de regering van president Maia Sandu op aanstuurde. Die zijn wel n
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer