© PRESSE SPORTS

Allan Peiper wordt adviseur bij Jayco AlUla: “Vereerd met het voorstel”

Allan Peiper (63) heeft een nieuwe werkgever gevonden: de Australiër wordt adviseur bij Jayco AlUla, de ploeg van onder meer Simon Yates en Michael Matthews. Peiper stond enkele weken geleden nog dicht bij een terugkeer naar UAE Team Emirates, waar hij Tadej Pogacar in 2020 aan z’n eerste Tourzege hielp, maar tot een akkoord kwamen beide partijen niet. Dat vond hij wel met de Australische ploeg. “Ik ben vereerd dat ze me voor deze rol vroegen.”

Hugo Coorevits, Jorunn Vannoorden

Geen terugkeer dus naar het oude nest van UAE Team Emirates, dat geen deal vond met Peiper. “Daarna kwam Marco Pinotti aankloppen. De Italiaan waarmee ik zelf als ploegleider werkte bij het Amerikaanse HTC en BMC. Zo was het snel geklonken met ploegeigenaar Gerry Ryan”, vertelt Peiper. “Ik ga consultancy geven aan het performance team. Van buitenaf. Het gaat niet specifiek om bijvoorbeeld een renner als Simon Yates, of een bepaalde koers. Met mijn advies moeten we op langere termijn een gestroomlijnder programma proberen te creëren voor iedereen. Zodat de ploeg meer in balans is. Ik heb een ander stel ogen, en ook oudere ogen. Ik kijk dus van buiten de bubbel die een wielerploeg is, naar hoe de mensen het in de bubbel doen. Door dat helikopterview kan ik dingen zien die anders niet gezien worden. Ik geef het toe, het is fijn om van ploegeigenaar Gerry Ryan en ploegmanager Brent Copeland te horen dat ze mijn ervaring graag willen gebruiken. Het is ook een stimulans voor mij”, aldus de van prostaatkanker herstelde Peiper.

“Ik ben uitermate blij dat ik op deze manier mijn sport nog iets kan bijbrengen, dat ze willen luisteren naar mijn expertise”, aldus de kangoeroe die in februari nog een zitbankje op Berg Ten Houte in Maarkedal als huwelijksgeschenk kreeg van zijn vrouw Katrien. Het is altijd al de favoriete helling geweest van de man die als jonge kerel door wijlen moeder Gusta Planckaert werd opgevangen toen hij van het verre Australië naar Vlaanderen kwam om coureur te worden. “Toen al zei iemand me: probeer naar iedereen te luisteren. Je hoeft niet alles te doen wat ze allemaal als tip geven, maar als je niet luistert, word je zeker niet wijzer.”

Een hereniging met Tadej Pogacar zit er dus niet in. Peiper was een drijvende kracht voor de eerste Tourzege van de Sloveen in 2020. Pogacar zag in Peiper een vertrouwenspersoon en heeft nog steeds een goede band met Peiper.

Peiper start per direct bij Jayco AlUla. Afgelopen maandag won Michael Matthews in de Giro nog een etappe voor de Australische ploeg.

© Lorenzo Fizza Verdinelli

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer