Loreen wint voor de tweede keer het Songfestival voor Zweden, Gustaph wordt knap zevende voor België

Loreen heeft het 67e Songfestival gewonnen voor Zweden, met "Tattoo". Bij haar tweede deelname aan de liedjeswedstrijd haalt de Zweedse zangeres dus haar tweede overwinning binnen. Daarmee komt ze op gelijke hoogte met "Mister Eurovision" Johnny Logan. Gustaph heeft België naar een zevende plaats gezongen. Onze inzending "Because of you" heeft drie keer de maximumscore van "douze points" gekregen van de vakjury's. 

Loreen heeft haar favorietenrol dus waargemaakt, maar het was behoorlijk spannend. Na de punten van de vakjury's stond ze stevig aan de leiding, met 340 punten. Haar nummer "Tattoo" kreeg van 14 van de 37 deelnemende landen de felbegeerde "douze points". Vooral met haar doorleefde zangprestatie en met de act, liggend op de grond schijnbaar geplet door een gigantisch led-scherm, heeft Loreen het verschil gemaakt. Nog voor ze haar eerste noot had gezongen, stond de zaal in Liverpool al op zijn kop.

Ook twee grote concurrenten voor de eindoverwinning, Finland en Israël - de uiteindelijke nummers twee en drie -, kregen behoorlijk veel punten van de professionele jury's. Finland bleek daarnaast de absolute publiekslieveling, met een monsterscore van 376 punten uit de televoting. Israël kreeg 185 punten, maar daar is Zweden nog vlot overheen gegaan met 243 punten. Loreen wint uiteindelijk met 57 punten voorsprong op Finland. Israël vervolledigt de top drie.

BEKIJK - de winnende act van Zweden:

Videospeler inladen...

De definitieve eindscore van het 67e Songfestival ziet er als volgt uit:

Record voor Loreen én voor Zweden

Na een eerste overwinning in 2012 met "Euphoria" heeft Loreen 11 jaar later voor de tweede keer het Songfestival gewonnen. Daarmee komt ze op gelijke hoogte met "Mister Eurovision" Johnny Logan, die het Songfestival ook twee keer heeft gewonnen voor Ierland als uitvoerende artiest, in 1980 ("What's another year") en 1987 ("Hold me now"). Maar: Logan heeft nog een derde overwinning op zijn naam staan, als tekstschrijver en componist van het winnende Ierse nummer "Why me?", in 1992.

Door de tweede overwinning van Loreen wordt Zweden naast Ierland mederecordhouder, wat het aantal overwinningen op het Songfestival betreft. Beide landen hebben nu zeven keer gewonnen, op 67 edities. Volgend jaar wordt Zweden dus gastland van het Songfestival, exact 50 jaar nadat ABBA in 1974 met het legendarische "Waterloo" kon winnen. Wie weet, maken de ABBA-leden een halve eeuw na de start van hun carrière live hun opwachting op het Songfestivalpodium.

BEKIJK - "De kroniek van een aangekondigde overwinning voor Loreen, maar wel één met een gouden randje", zo vat Songfestivalkenner Gianni Paelinck samen:

Videospeler inladen...

Drie keer "douze points" van de vakjury's loodsen België naar zevende plaats

Gustaph eindigt voor België vlot binnen de top 10, op een zevende plek met 182 punten. Dat is het op één na beste resultaat voor een Vlaamse kandidaat op het Songfestival, na de zesde plaats van Tom Dice met "Me and my guitar" in 2010. Ook na de punten van de vakjury's stond België al op een zevende plaats, een plek die na de televoting stevig werd bevestigd.

Een sterke zangprestatie, tonnen energie - ook van de drie backingzangeressen Chantal, Monique en Sandrine - én voguedanseres PussCee West als extra troef in de laatste minuut: dan zijn de elementen waarmee Gustaph de Europese en Australische harten heeft veroverd. Net als in de tweede halve finale op donderdag reageerde de zaal in Liverpool laaiend enthousiast op de sterke prestatie van Team Belgium. 

BEKIJK - de act van Gustaph:

Videospeler inladen...

Ik ben fier op wat we met ons team hebben bereikt, nadat we lang op plaats 35 hebben gestaan bij de bookmakers

Een eerste reactie van Gustaph, meteen na de finale

"Ik ben keiblij, al is mijn hoed helemaal niet meer goed, en hangt mijn vest vol schminkplekken", reageert Gustaph meteen na de finale. "Ik ben heel fier, want we komen van plek 35 bij de bookmakers. Dit is het bewijs dat ons hele team hard heeft gewerkt de voorbije maanden. Ik ben fier op iedereen. Ik heb moeten opboksen tegen andere meningen, dus dan is dit een mooie beloning." Gustaph keert trouwens zondag in de vroege ochtend al terug naar ons land. "Ik ga binnenkort een leuke zomer tegemoet, met heel wat shows, onder andere op enkele Prides."

Van wie heeft België punten gekregen?

België kreeg 55 punten via de televoting en 127 punten van de vakjury's, wat een totaalscore van 182 oplevert. Gustaph heeft van 22 van de 37 professionele vakjury's punten gekregen en van drie landen zelfs de felbegeerde maximumscore van "12 points": Australië, Georgië en Griekenland.

Verder kwamen er 2 punten uit Italië, Litouwen en Roemenië, 3 punten uit Denemarken, Oostenrijk en Israël, 4 punten uit Spanje en Nederland, 5 punten uit Finland, Polen, Slovenië, IJsland en Albanië, 6 punten uit Portugal en Estland, 7 punten uit het Verenigd Koninkrijk, San Marino en Litouwen en 10 punten uit Ierland.

Bij de televoters kreeg België de meeste punten (10) van Nederland. De Zweden gaven ons nog 7 punten. Televoters uit 13 landen gaven Gustaph één of meerdere punten, goed voor 55 in totaal.

BEKIJK - Gustaph krijgt voor de derde keer 12 punten, van Griekenland:

Videospeler inladen...

Gustaph scoorde beter in de finale dan in de tweede halve finale donderdag. In de finale eindigde hij op de 7e plaats, in de tweede halve finale eindigde hij 8e. Afgelopen donderdag waren enkel de televoters aan zet.

Aan welke landen heeft België punten gegeven?

Voor ons land heeft presentator en comedian Bart Cannaerts de punten van de Belgische vakjury uitgedeeld. In die jury zaten dit jaar Alex Callier (Hooverphonic), zangeres Sennek (die in 2018 deelnam aan het Songfestival), Laura Govaerts (MNM), Sam Jaspers (kenner van popmuziek voormalig Ultratop-samensteller) en Lester Williams (dj, liedjesschrijver en producer).

Cannaerts heeft Europa en Australië toegesproken met een hoed op, als knipoog naar onze Belgische kandidaat Gustaph. Tijdens zijn korte tussenkomst heeft hij de groetjes aan zijn ouders gedaan en de BBC gecomplimenteerd voor de mooie "finalio" met de uitspraak "hoed bezig".

De 12 punten van België waren voor Oostenrijk, met hun originele nummer "Who the hell is Edgar?", met referenties naar de 19e eeuwse schrijver Edgar Allen Poe. Opvallend: het Belgische publiek heeft via televoting de 12 punten aan Finland gegeven, en niet aan Zweden en de uiteindelijke winnares Loreen.

BEKIJK - de punten van de Belgische vakjury:

Videospeler inladen...

De meest opvallende acts

Videospeler inladen...

Emotioneel eerbetoon aan Oekraïne

"United by music": dat is het centrale thema van het Songfestival 2023. Liverpool is de gaststad, maar de liedjeswedstrijd had eigenlijk moeten doorgaan in Oekraïne, wat gezien de oorlog onmogelijk was. Het is de derde keer dat een ander land dan dat van de laatste winnaar de liedjeswedstrijd organiseert, na het Verenigd Koninkrijk dat in 1974 de organisatie overnam van Luxemburg en Nederland dat in 1980 de organisatie overnam van Israël. Beide landen hadden twee jaar na elkaar de wedstrijd gewonnen en hun omroeporganisaties konden het financieel niet aan om twee opeenvolgende Songfestivals te organiseren.

Als boodschap van steun en eenheid in de grote finale zet Duncan Laurence, de Nederlandse Songfestivalwinnaar uit 2019, "You'll never walk alone" in. Hij krijgt bijval van verschillende ex-deelnemers aan het Songfestival, onder wie de Oekraïense Ruslana, omringd door Oekraïense burgers vanuit Kiev. Een symbolisch moment, waarbij veel mensen in de zaal in Liverpool hun tranen niet kunnen bedwingen.

BEKIJK - "You'll never walk alone", een kippenvelmoment tijdens de finale van het Songfestival:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Bij aanvang van de show gaf prinses Kate een verrassingsoptreden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen