Geert Felhoen

DOVO haalt plots rokende fosforgranaat op in Sente bij Lendelede

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) uit Poelkapelle heeft een rokende fosforgranaat opgehaald in Sente, een deelgemeente van Lendelede. Het projectiel uit de Eerste Wereldoorlog lag al maanden langs het voetpad. Er is pas nu alarm geslagen omdat de granaat begon te roken. 

Eind vorig jaar verving een bewoner in de Sint-Katharinastraat zijn haag aan de voorkant van zijn tuin. Bij die werken vond hij het projectiel en legde het langs de kant van de weg. Wekenlang passeerden er voetgangers, zelfs schoolkinderen zonder dat iemand er zich zorgen over maakte. Tot het ding zondagmiddag begon te roken.

“Zo’n bom werd vooral gebruikt om een rookgordijn aan te leggen. De fosfor reageert pas bij aanraking met de lucht. Mogelijk heeft de eerste zonnige dag ervoor gezorgd dat het ding nu pas reageert”, zegt Benny Goemaere van de Hulpverleningszone Fluvia. “Toen we ter plaatse kwamen, hebben we er meteen aarde over gesmeten en DOVO verwittigd. Rond 14.30 uur arriveerden ze en namen ze het projectiel mee. Echt veel gevaar was er niet, maar een aantal woningen op het kruispunt met de Sentestraat werden voor alle zekerheid ontruimd.”

Ongeval met Lijnbus

Voor De Lijnbus die richting Lendelede en Roeselare reed, kreeg het incident nog een staartje. Omdat het kruispunt met de Sentestraat een tijdlang werd afgesloten, wou de buschauffeur rechtsomkeer maken. Daarbij raakte hij het terras op de eerste verdieping van een woning. Een aantal glazen platen sneuvelden en de bus raakte ook beschadigd. De passagiers, een vijftal in totaal, konden met een vervangbus hun reis verderzetten. 

Geert Felhoen
Bas De Wilde

Meest gelezen