© AP

Primoz Roglic kan terugblikken op uitstekend slotweekend van eerste Giro-week: “Het duurt voor mij wat langer om op gang te komen”

Primoz Roglic was na de tijdrit een tevreden uitdager. Met een demarrage op zaterdag en een slim ingedeelde tijdrit op zondag had hij maar drie seconden toegegeven dit weekend. ’s Avonds laat volgde dan het nieuws van Evene­poel die positief testte op corona.

Maarten Delvaux in Cesena

Om met een understatement te beginnen: Primoz Roglic is niet de meest uitbundige renner van het ­peloton. Maar de ingetogen Sloveen kon en wilde zondagavond aan de bus van Jumbo-Visma niet wegsteken dat hij in een bijzonder goede luim de eerste rustdag induikt. Handtekeningen uitdelen aan fans, schouderklopjes en vuistjes voor intimi en zelfs de journalisten werden getrakteerd op een kwinkslag links en rechts. Toen hem gevraagd werd hoe het kwam dat hij bij het eerste tussenpunt van de tijdrit 31 seconden toegaf op Evenepoel en aan de ­finish de schade beperkte tot amper 17 seconden ­antwoordde hij met een brede smile. “Ik word oud, hé. Het duurt voor mij wat ­langer om op gang te ­komen, maar ik kan nog wel snel finishen.”

Dan kwamen we meer te weten bij ploegleider Marc Reef. “Affini had als eerste van onze ploeg de tijdrit gereden en hij gaf aan dat de wind was toegenomen sinds de verkenning. Daar hebben we rekening mee gehouden bij de wedstrijdtactiek van Primoz. Hij is bewust iets meer defensief gestart om vervolgens zo veel mogelijk te winnen in het middenste gedeelte waar de wind in het nadeel blies.” Het bleek een slimme strategie.

Roglic zaterdag in het offensief.© BELGA

Mindgames

Een dag eerder had ­Roglic op een steil muurtje in de finale Evenepoel in de val gelokt en hem veertien seconden aan de broek gesmeerd. Een habbekrats, maar achteraf bekeken de start van een uitstekend slotweekend van de eerste week. “Ik ben klaar om ­elke kans te grijpen die zich aandient. Het worden nog interessante weken, nietwaar? We komen met een paar uitdagers dichter bij Remco. Na de eerste week sta ik op 47 seconden van hem in het klassement. Daar had ik voor de start van de Giro zeker voor getekend. Ik zou al ­getekend hebben om na negen ­dagen nog gewoon in de Giro te zitten”, zei de Sloveen, gevolgd door gegrinnik. Roglic verwees daarmee naar de woelige aanloop waarin drie ploegmakkers corona ­hadden opgelopen. De voorbije ­dagen zoemde in het peloton rond dat ­Roglic eigenlijk ook besmet rondreed in Italië. In de vrijdagrit naar Campo Imperatore had de olympisch kam­pioen tijdrijden concurrent Thomas zelf proberen wijsmaken dat het gerucht klopte. De Welshman trapte er niet in. “Roglic speelt altijd mind games.”

Een paar uur later raakte bekend dat Evenepoel de Giro moest verlaten. Geen mind game, maar bittere ernst. Roglic neemt het nu op tegen het blok van Ineos en volgt op amper twee ­seconden van leider Thomas.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer