Radio2-presentatrice Kim Van Oncen verloor haar dochtertje Pippa: "Mede dankzij haar ben ik wie ik ben"

Presentatrice Kim Van Oncen heeft in "Goeiemorgen morgen!" op Radio2  verteld over haar sterrenkindje Pippa. Dat deed ze naar aanleiding van een nieuwe campagne van Boven De Wolken, een organisatie die ouders met een doodgeboren kind steunt. "Ik wil erover praten om taboes te doorbreken."

De organisatie Boven De Wolken lanceert een nieuwe campagne. Met de hashtag #zichtbaarvooriedereen wil ze mensen oproepen om maandelijks te doneren. Met het geld ondersteunen ze ouders van een stilgeboren kind. Boven De Wolken neemt bijvoorbeeld gratis foto’s na de stilgeboorte, als blijvende herinnering.

Als je bevalt van een stilgeboren kind, dan krijg je geen proficiat

Kim Van Oncen, Radio2-presentatrice

Radio2-presentatrice en actrice Kim Van Oncen draagt de organisatie Boven De Wolken een warm hart toe. Zij en haar partner verloren eind 2016 hun dochter Pippa. "Wij hebben toen zelf foto’s genomen, omdat mijn partner en ik dit alleen met ons tweeën wilden doen. Het zijn foto’s die ik nog elke dag koester."

Kim bewaart ze in een speciale doos, samen met enkele spulletjes van Pippa. "Haar eerste knuffel, een afdruk van haar handen en voeten… Ik bekijk het nog regelmatig. Het maakt haar tastbaar."

Het was een enorme klap toen Kim en haar partner vernamen dat haar dochter het niet zou halen. "We zaten bij de dokter. Plots verandert de sfeer en staan er tien mensen in de kamer. Dan weet je dat het niet goed is, ook al wil je dat niet geloven. Plots is alles anders."

BEKIJK - Kim Van Oncen vertelt hoe ze het slechte nieuws te horen kreeg:

Videospeler inladen...

Voeten op de grond

Kim vindt het belangrijk om te praten over Pippa. Ze wil hiermee taboes doorbreken. "Als je bevalt van een stilgeboren kind, dan krijg je geen proficiat. Terwijl je wel moeder geworden bent. Ze is ons kind. Ze heeft een naam. Je mag haar niet doodzwijgen."

Ondanks dat Pippa er niet meer is, betekent ze ontzettend veel voor Kim en haar gezin. "Vlak na de geboorte lag mijn toekomstbeeld aan diggelen, maar als ik er nu op terugkijk, zie ik dat ik dankzij haar geworden ben wie ik ben. Ze heeft mij meer dan ooit met mijn voeten op de grond gezet."

Pippa maakte Kims relatie met haar man ook nog sterker. "Hij is de enige die haar net zoals ik gezien en vastgehouden heeft. We houden allebei zielsveel van haar. Dat heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht."

BEKIJK - Kim Van Oncen vertelt over de plaats die Pippa in haar leven heeft:

Videospeler inladen...

Kim en haar partner hebben nog twee kinderen: Jack en Stella. "Onze kinderen weten dat ze nog een zus hebben. In ons huis wordt er heel open over Pippa gepraat. Stella is geboren na Pippa. Haar naam betekent "ster". Het is een subtiele verwijzing naar haar oudere zus."

Het is confronterend om na je bevalling een gang vol ballonnen en geboortekaartjes te zien
Kim Van Oncen, Radio2-presentatrice

Wat Kim confronterend vond, is na de bevalling terechtkomen op de materniteitafdeling van het ziekenhuis. "Je stapt uit de lift en ziet een gang vol ballonnen en kaartjes. Kersverse papa’s lopen rond met cava en suikerbonen. Ik had dat niet. Dat deed pijn." Kim wil graag een oproep doen om voor ouders van stilgeboren kinderen een andere plek in te richten. Een plek waarbij ze niet geconfronteerd worden met het gehuil van baby’s.

Er is in de loop der jaren in ziekenhuizen al veel veranderd op dat vlak. Ook dankzij de hulp van de organisatie Boven De Wolken, die strijdt voor een betere begeleiding.

BEKIJK - Kim Van Oncen vertelt hoe haar verlies botst met de sfeer op de materniteit:

Videospeler inladen...

In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden worden sterrenkindjes geboren in een aparte verloskamer. "Er hangen nergens babyfoto’s aan de muur en er is geen verzorgingskussen", vertelt hoofdvroedvrouw Renilde Bastaens.

Dat geldt ook voor het UZ Brussel. Daar verblijven ouders van stilgeboren kinderen op kamers ver weg van babygehuil. "Sinds drie jaar bieden we sterrenouders een lichtgevend sterretje aan met de vraag om er een boodschap op te schrijven", zegt verpleegkundig diensthoofd Valerie Wijckmans. "We hangen deze dan aan het plafond. Voor mensen die zoiets zelf niet hebben meegemaakt, valt dat niet op, maar voor sterrenouders is het een mooi gebaar."

Meest gelezen