Jonas Verhulst - ZOO Planckendael

Planckendael verwelkomt voor het eerst mini-reuzenmiereneter 

Er is een baby reuzenmiereneter geboren in ZOO Planckendael in Muizen. Het is de allereerste keer dat het dierenpark zo'n jong mag verwelkomen. Bezoekers kunnen het diertje vanaf vandaag gaan bewonderen.

Primeur voor Planckendael: voor het eerst is er in het dierenpark een reuzenmiereneter geboren. Dat gebeurde al op 4 mei, maar vanaf vandaag kunnen bezoekers op kraambezoek. Amper een paar minuten na de geboorte, hechtte het kleintje zich al vast aan de pels van mama Tikaya. Zo kan de kersverse moeder het jong beter warm houden en is het meteen ook gecamoufleerd tegen aanvallen van roofdieren.

Tikaya en vader Advent wonen al acht jaar in Planckendael, maar dit is hun allereerste kleintje. Ze maken deel uit van een internationaal kweekprogramma. "Dit is een belangrijke geboorte, want het is de eerste keer dat we in Planckendael een jong hebben", legt verzorger Florijn uit. "Reuzenmiereneters komen in de vrije natuur voor in moerasgebieden, wouden en op graslanden in Centraal- en Zuid-Amerika." De dieren staan op een lijst van bedreigde diersoorten omdat ze steeds meer geschikte leefgebieden zien verdwijnen.

Naam met een Y

Het kleintje weegt intussen ongeveer 1,5 kilogram en drinkt goed. "Het jong zal zich nog zo'n zes tot negen maanden vasthouden aan de rug van de moeder. Vanaf de leeftijd van twee maanden durft het al eens speels op de mama klimmen of doen alsof het haar aanvalt. Alle dieren die dit jaar in de dierentuin worden geboren, krijgen een voornaam die met de letter Y begint", aldus nog de verzorger.

Bezoekers kunnen de nieuwste aanwinst van het dierenpark gaan bewonderen in het buitenverblijf van de dieren of in het binnenverblijf achter een groot kijkraam. Als de dieren slapen, zal je het jong moeilijk kunnen spotten. De moeder bedekt het jong dan met haar lange, harige staart.

Jonas Verhulst - ZOO Planckendael

Meest gelezen