De 9 kuikens verblijven in het vogelopvangcentrum in Kieldrecht
©VOC Kieldrecht

Koppel agressieve nijlganzen Sint-Niklaas laat zich niet vangen, kuikens wel naar vogelopvangcentrum Kieldrecht

De brandweer van Sint-Niklaas is er niet in geslaagd het koppel agressieve nijlganzen te vangen. Hun negen kuikens zijn wel overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Kieldrecht. De nijlganzen zorgen al een tijd voor problemen in het stadspark van Sint-Niklaas waar ze voorbijgangers aanvallen. De brandweer probeerde de twee volwassen ganzen te vangen, maar dat lukte niet. De negen kuikens konden wel gevat worden en zitten nu in Kieldrecht in het vogelopvangcentrum (VOC). Het Agentschap voor Natuur en Bos benadrukt dat de nijlganzen niet vrijgelaten mogen worden en heeft contact opgenomen met het VOC Kieldrecht.

Rond de vijver in het park zit al twee maanden een koppel nijlganzen, dat intussen ook negen jongen heeft. Om hun kroost te beschermen, kwamen de volwassen ganzen de afgelopen weken al vaak agressief uit de hoek. Ze vielen mensen aan en spaarden ook enkele kleine watervogels niet. Zondag vond er in het stadspark een lentedrink plaats met honderden aanwezigen. Omdat de ganzen weer mensen aanvielen, werden de brandweer en de dierenpolitie erbij gehaald. Ze konden de volwassen ganzen niet vangen, de negen kuikens wel. Die werden overgebracht naar het vogelopvangcentrum (VOC) in Kieldrecht.

Volgens Denise Denijs van het VOC zullen de volwassen ganzen nu geen problemen meer veroorzaken in Sint-Niklaas: "Eigenlijk vallen de ganzen enkel mensen aan als het vrouwtje aan het broeden is, of als ze met jongskes liggen. Dan worden ze agressief als iemand te dicht bij het nest komt. Dat is louter verdedigen. Als die ganzen gewoon rondlopen zonder jongen of broedplaats in de buurt, dan doen die dat niet." Het zou volgens Denise best kunnen dat het koppel nijlganzen niet meer in Sint-Niklaas zit, dat die uitvliegen en ergens anders naartoe trekken. 

Verloren gelopen

Denise Denijs kreeg vroeger al eens één, twee of drie kuikens binnen. "Maar nog nooit negen tegelijk", zegt ze. "Meestal zijn het kuikens die verloren gelopen zijn of waar de mama gewoon dood bij ligt, die brengen ze dan binnen."

"Ze eten zelfs uit mijn hand"

Of Denise bang is van de ganzen? "Nee hoor, ze zijn wel iets agressiever dan gewone ganzen. Maar ik loop er gewoon tussen, ze komen zelfs uit mijn handen eten." De dierenverzorgster heeft ze wel apart gezet, niet bij haar andere ganzen. "Ze zijn nog jong hé, zo kan ik ze nog wat opkweken en manieren bijleren", knipoogt ze. 

"Nijlganzen mogen niet vrijgelaten worden"

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) benadrukt dat het Vogelopvangcentrum VOC Kieldrecht de dieren niet in de vrije natuur mag vrijlaten. Nijlganzen zijn een voor de Europese Unie zorgwekkende soort die moet worden beheerd om schade en overlast te voorkomen. Ze mogen nooit worden vrijgelaten in het wild.

Het ANB heeft het VOC Kieldrecht gecontacteerd om te verduidelijken dat de aanvankelijke vrijlatingsplannen op geen enkele wijze geoorloofd zijn.

©Pieter Van Hecke

Meest gelezen