Waar is Europa’s laatste dictator?

De Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko is al dagenlang onvindbaar. Zijn laatste publieke optreden was op Ruslands Overwinningsdag op 9 mei, wat tot heel wat speculaties leidde over zijn gezondheidstoestand.

Waarom is dit belangrijk?

Loekasjenko is al sinds 1994 president van Wit-Rusland. Bij elke herverkiezing hing een zweem van vervalsing, iets wat in 2020 helemaal duidelijk werd. Na een schijnverkiezing moest oppositiekandidaat Svetlana Tichanouskaja het land ontvluchten, en was de dictatuur compleet. Loekasjenko staat ook bekend als een getrouwe vazal van Russisch dictator Vladimir Poetin, die erop gebrand zou zijn beide landen vroeg of laat samen te brengen.

Gemist: Geen Loekasjenko in Minsk zondag, waar hulde werd gebracht aan de nationale symbolen.

  • Zondag vierde Wit-Rusland de dag van de Nationale vlag, het embleem en het volkslied. Dit gaat normaal gepaard met een toespraak van de president. Dit jaar nam premier Roman Golovchenko de honneurs waar. Dat maakt dat Loekasjenko nu al zes dagen niet meer in het openbaar verscheen. De laatste keer was op 9 mei, waar hij bloemen legde in hoofdstad Minsk tijdens de viering van Overwinningsdag, na
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer