Remco Evenepoel moest uit de Giro stappen omdat hij corona heeft. Lieven Maesschalck en zijn team leggen uit hoe je best terug begint te sporten na een coronabesmetting.
Volledig scherm
PREMIUM
Remco Evenepoel moest uit de Giro stappen omdat hij corona heeft. Lieven Maesschalck en zijn team leggen uit hoe je best terug begint te sporten na een coronabesmetting. © Photo News / Tessa Kraan

Na vertrek van Remco uit Giro: hoe snel kan je weer sporten na corona? “Monitor je hartslag, het virus kan er een invloed op hebben”

Remco Evenepoel had de benen en de conditie om deze Giro te winnen. Maar na een positieve coronatest verlaat de rozetruidrager de Ronde van Italië. Nu is het afwachten of hij aan de start van de Ronde van België verschijnt. Maar hoe weet je of je na een coronabesmetting helemaal genezen bent en hoe begin je weer met sporten? Topkinesist Lieven Maesschalck raadt aan om niet té snel te herbeginnen. Hij geeft ook enkele nuttige oefeningen om de draad weer op te pikken.

  1. Welke wormen kan je in België oplopen? Expert maakt een top vijf: “Deze kan zelfs 25 jaar in je lichaam zitten”
    PREMIUM

    Welke wormen kan je in België oplopen? Expert maakt een top vijf: “Deze kan zelfs 25 jaar in je lichaam zitten”

    In een basisschool in Lier het voorbije jaar een tiental besmettingen met de larve van de varkenslintworm ontdekt. Na onderzoek is intussen duidelijk geworden wie de bron voor de besmetting is. Maar er zijn in ons land ook andere soorten wormen terug te vinden. Idzi Potters, parasitoloog aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt uit welke dat zijn, hoe gevaarlijk die zijn, en zet de top 5 voor ons op een rij. “Pas op als je deze bessen gaat plukken in het bos.”
  2. Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
    PREMIUM

    Studies tonen antidepres­sief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?

    Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.”