Het bewuste filmpje dat de ronde doet op sociale media.

Na commotie over regenboogvlag: stad Genk slaat terug met campagne tegen homofobie

Genk -

Een week lang organiseert de stad Genk in samenwerking met Ook Genk Wel Anders (OGWA) activiteiten tegen homofobie. Tegen de voorgevel van het stadhuis hangt nu een reuzenvlag.

Chris Nelis

De gebeurtenissen van vorige week in de afdeling Techniek en Innovatie van het Atlascollege waarbij zo’n 100 jongeren zich agressief gedroegen tijdens een actie rond diversiteit, zinderen nog na.

De stad Genk heeft nu in samenwerking met Ogwa een zichtbare campagne opgezet in de strijd tegen homofobie. Die wordt alvast ondersteund door alle secundaire scholen in Genk. Om dat te laten blijken worden daar regenboogvlaggen uitgehangen. Om de campagne nog meer kracht bij te zetten, werd maandagavond een vlag van vier op twaalf meter uitgerold tegen de voorgevel van het stadhuis. “Tijdens de week zijn er nog tal van activiteiten zoals een luisterlezing in de bibliotheek, een expo, een picknick in het Molenvijverpark en een LGBTI+-filmavond”, zegt schepen van Samenleven Anniek Nagels.

“We sluiten de week af met de IDAHOT Closing Party. Daarnaast zal van C-mine tot aan Kattevennen, heel de week de regenboogvlag uithangen. Daarnaast zal van C-mine tot aan Kattevennen heel de week de regenboogvlag uithangen net zoals aan alle lokale openbare gebouwen. We kiezen er als stad ook voor om op 17 mei onze sites via sociale media in de kijker te zetten met beelden waar enkel koppels van hetzelfde geslacht op te zien zijn. We willen laten zien dat we als stad achter de holebi- en transgendergemeenschap staan.”

Schepen Nagels vreest niet dat de campagne een averechts effect heeft bij jongeren die homofoob zijn. “Met de scholen is afgesproken om met hen in dialoog te gaan”, zegt Nagels. “Iedereen is vrij om een overtuiging te hebben. Maar dat betekent niet dat je door die overtuiging de vrijheid van iemand anders moet beperken. In die zin is het belangrijk dat dit ook duidelijk wordt gemaakt. Met de campagne werken we aan bewustmaking. Daarnaast zijn individuele gesprekken evenzeer noodzakelijk.”

De gebeurtenissen in het Atlascollege hebben heel wat mensen uit de holebi- en transgendergemeenschap doen schrikken. “Ik las het in de krant”, zegt Pierre Welter. “Ja, ik was erdoor aangedaan. Het kan toch niet dat net de mensen die voor diversiteit staan, beschimpt en bespuwd worden. Zoiets is onaanvaardbaar en ik vind het dan ook heel goed dat de stad als lokale overheid een heel duidelijk signaal heeft gegeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer