Wit-Russische president Loekasjenko verschijnt in het openbaar na geruchten over slechte gezondheid

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is opnieuw in het openbaar verschenen na speculaties over zijn gezondheid. De Wit-Russische staatszender heeft een foto van de president gepubliceerd tijdens een bezoek aan een ​​militair commandocentrum. Het was zijn eerste publieke optreden na bijna een week.  

"President Loekasjenko bracht een bezoek aan de centrale commandotroepen van de luchtmacht in Wit-Rusland", dat schreef het Pul Pervogo Telegram-kanaal, een staatskanaal dat verslag uitbrengt over Loekasjenko's activiteiten. Op de foto leek de linkerhand van de Wit-Russische president in een verband gewikkeld. 

Oppositie: "Voorbereiden op elk mogelijk scenario"

Eerder op de dag riep, Svetlana Tichanovskaja, leidster van de Wit-Russische oppositie in ballingschap, alle Wit-Russen nog op om zich voor te bereiden op "elk mogelijk scenario". Ze vroeg de internationale gemeenschap om proactief en snel te zijn. 

"Verschillende geruchten doen de ronde over de gezondheid van dictator Loekasjenko", schreef Tichanovskaja op Twitter. "We moeten ons voorbereiden op elk scenario. We moeten zien dat Wit-Rusland de democratische weg inslaat en vermijden dat Rusland kan tussenkomen."

Loekasjenko verliet militaire parade vroegtijdig

Op 9 mei oogde Loekasjenko moe tijdens de festiviteiten rond Overwinningsdag in de Russische hoofdstad Moskou. Tijdens de militaire parade verliet hij de ceremonie vroegtijdig. Sindsdien is de president niet meer in het openbaar verschenen. Zo liet hij onder meer een ontbijt dat aangeboden werd door de Russische president Vladimir Poetin aan zich voorbijgaan. Ook de weken voorafgaand aan Overwinningsdag kwam Loekasjenko minder in beeld. Dit leidde tot heel wat speculaties over zijn slechte gezondheid. 

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zei eerder op de dag dat de pers zich enkel moest baseren op officiële informatie. "En tot op heden is er geen officiële informatie afkomstig uit Minsk", besloot Peskov.

Fraude en repressie

De 68-jarige Loekasjenko leidt Wit-Rusland sinds 1994. Door fraude en repressie kon hij al die tijd aan de macht blijven. Na de omstreden presidentsverkiezingen in 2020, werd er massaal geprotesteerd tegen Loekasjenko. Hij reageerde met meedogenloze repressie. Door de gespannen relaties van de Wit-Russische president met Europa is hij de voorbije jaren nog meer naar de Russische president Vladimir Poetin gegroeid. De inval van Rusland in Oekraïne wordt dan ook gesteund door Loekasjenko.

Loekasjenko vorige week dinsdag tijdens de militaire parade in Moskou
Sputnik

Meest gelezen