LEFEVRE

Energiefacturen van Belgische gezinnen dit jaar lager dan in de (meeste) buurlanden

Waar Belgische gezinnen vorig jaar nog de zwaarste energiefacturen van al onze buurlanden in de bus kregen, is dat dit jaar haast volledig omgekeerd. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau PWC in opdracht van de 4 energieregulatoren van ons land. Overheidsmaatregelen als de btw-verlaging naar 6 procent op elektriciteit en gas spelen daarbij een belangrijke rol.

Jazeker, de elektriciteitsprijs voor gezinnen is nog altijd hoog, zeker in vergelijking met 2021. En toch is er dit jaar beterschap in ons land, zo leert een vergelijkende studie van onderzoeksbureau PWC in opdracht van de 4 energieregulatoren van ons land (CREG, VREG, CWAPE en BRUGEL). Het onderzoek legt de energiefacturen van België en de buurlanden (Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) naast elkaar.

Voor elektriciteit was België vorig jaar bijvoorbeeld het duurste land. Dit jaar doen we het een pak beter, met dank aan overheidsmaatregelen zoals de intussen permanente verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent. Daardoor hebben Belgische gezinnen de laagste stroomfactuur van alle buurlanden, op Frankrijk na. Daar is de elektriciteitsprijs nog altijd gereguleerd door de overheid.

Een gemiddeld Belgisch gezin betaalt dit jaar 395 euro per megawattuur (MWh) voor elektriciteit. In Nederland is dat 476 euro/MWh, in Duitsland 430 euro/MWh en in het Verenigd Koninkrijk 442 euro/MWh. De Franse elektriciteitsfactuur klokt af op 241 euro/MWh.

Goedkoopst voor gas

Een vergelijkbaar plaatje zie je bij aardgas. Op dat vlak doet ons land het zelfs beter dan Frankrijk, met dank aan de lagere netkosten, heffingen en toeslagen op aardgas. Ook de btw-verlaging naar 6 procent speelt een belangrijke rol.

In ons land betaalt een gemiddeld gezin 113 euro/MWh voor aardgas, net iets minder dan in Frankrijk, Duitsland en het VK. In Nederland liggen niet alleen de heffingen en andere kosten hoger, ook het aardgas zelf is er beduidend duurder dan in de andere buurlanden.

Kwetsbare gezinnen goed beschermd

Begin dit jaar gaven Belgische gezinnen met een gemiddeld inkomen, na aftrek van woonlasten, ongeveer 6,7 procent van dat inkomen uit aan energie. Dat is heel vergelijkbaar met Duitsland  en Frankrijk en toch beduidend minder dan in Nederland (8,5%) en het Verenigd Koninkrijk (7,9%).

Belgische gezinnen met een laag inkomen moeten ongeveer 7 procent van hun inkomen aan energie spenderen. Met dank aan het sociaal tarief dat zij in ons land krijgen, ligt dat percentage veel lager dan in onze buurlanden. In Nederland gaat het om 16 procent, in Frankrijk en Duitsland loopt dat al op tot boven de 20 procent en in het VK zelfs tot ruim 35 procent.

BEKIJK - De gasprijs staat op de laagste peil in anderhalf jaar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen