Een nieuwe test kan de ziekte van Parkinson opsporen nog voor er motorische symptomen zijn. Neuroloog prof. dr. Santens legt uit wat de vroege symptomen van de ziekte zijn en hoe de nieuwe test werkt.
Volledig scherm
PREMIUM
Een nieuwe test kan de ziekte van Parkinson opsporen nog voor er motorische symptomen zijn. Neuroloog prof. dr. Santens legt uit wat de vroege symptomen van de ziekte zijn en hoe de nieuwe test werkt. © Shutterstock / Nefedova Tanya / Jan De Meuleneir / Photo News

“Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende ziekte”: nieuwe test maakt vroege opsporing mogelijk

Acteur Michael J. Fox kreeg op 29-jarige leeftijd te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. In de documentaire ‘Still’, nu te zien op Apple TV+, vertelt hij hoe de ziekte al meer dan dertig jaar zijn leven bepaalt. Want omdat niet gekend is hoe parkinson ontstaat, zijn ook de behandelingen beperkt. Maar er is goed nieuws: met een nieuwe test kunnen neurologen de ziekte veel vroeger opsporen. Prof. dr. Santens (UZ Gent) legt uit wat de symptomen zijn, hoe de test werkt en wat die betekent voor toekomstige behandelingen.

  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.