Nepvlees heeft zijn glans verloren: gewezen beurslieveling Beyond Meat deelt in de klappen

Nepvlees heeft zijn glans verloren. Na een veelbelovende start zijn de verkopen van plantaardige vleesvervangers in de VS gestagneerd. De omzet bleef vorig jaar hangen op 1,37 miljard dollar, met een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren.

Waarom is dit belangrijk?

De markt voor plantaardige voeding kende – mede dankzij de coronacrisis – een enorme opstoot. Ondertussen stagneert de groei en zitten tal van bedrijven in de problemen. De markt voor plantaardig ‘vlees’ maakt nog steeds minder dan 2 procent uit van de vleesverkoop in de Verenigde Staten. De markt is daar het meest ontwikkeld, dus wereldwijd ligt dat percentage nog lager.

Wat is er aan de hand? Tal van zaken...

  • Het eerste probleem is dat nepvlees onvoldoende bekeerlingen heeft gewonnen.
  • Het tweede probleem is dat plantaardig vlees - grote kortingen ten spijt - duurder is dan echt vlees. In tijden van galopperende inflatie geven vleeseters de voorkeur aan goedkopere stukken vlees, terwijl vegetariërs vaak teruggrijpen naar vertrouwde plantaardige eiwitbronnen zoals tofu en quinoa.
  • Tenslotte is de concurrentie in de markt van plantaardig vlees enor
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer