2023 Kyodo News

Ruim 7 op 10 Belgische Turken stemmen op Erdogan: nergens anders in Europa is Turkse president zo populair

Meer dan 7 op de 10 Belgische Turken hebben bij de Turkse presidentsverkiezingen gestemd op de huidige president Recep Tayyip Erdogan. Dat blijkt uit de kiesresultaten die het Turkse nieuwsagentschap Anadolu heeft vrijgegeven. Erdogan is in geen enkel ander Europees land populairder dan in België. 

Ruim 72 procent van de Belgische Turken (72,31 procent om heel precies te zijn) heeft een stem uitgebracht op Erdogan. 

Zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu haalde net geen kwart van de stemmen in ons land: 24,65 procent om precies te zijn. De ultranationalist Sinan Ogan kreeg 2,15 procent van de stemmen. Muharrem Ince strandde op 0,89 procent.

De Turken in het buitenland mogen sinds 2014 hun stem uitbrengen voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Dit jaar waren er zo'n 135.000 stemgerechtigde Turken in België. 85.000 van hen hebben een stem uitgebracht.

Populairst in België

Erdogan doet het traditioneel goed bij de Turken in het buitenland, zeker in West-Europa. Maar nergens is hij zo populair als in België. 

In al onze buurlanden haalde Erdogan een ruime meerderheid:

  • Nederland: 68,4 procent
  • Duitsland: 65,4 procent
  • Frankrijk: 64,2 procent
  • Luxemburg: 59,2 procent

De Belgische Turken konden hun stem uitbrengen in stembureaus in Brussel, Hasselt en Antwerpen. Vooral in Antwerpen (77,13 procent) en Limburg (76,10 procent) is Erdogan geliefd. In Brussel is hij met 66,41 procent net iets minder populair.  

Buitenland versus Turkije

De resultaten voor Erdogan bij de Turken in West-Europa liggen een stuk hoger dan in Turkije zelf, waar hij net niet de helft van de stemmen behaalde en er een tweede kiesronde komt. Hoe valt dat toch wel grote verschil te verklaren?

"Wat in Turkije wordt gezegd is: jullie leven niet in dit land, jullie maken niet de inflatie mee, niet de economische problemen", zegt de Nederlands-Turkse journaliste Zehra Kaya in "Terzake". "Jullie maken alleen de goede dingen mee: de goede wegen en infrastructuur. Jullie komen met jullie euro’s en kunnen die goed inwisselen en investeren."

BEKIJK - Het stemgedrag van Turken in het buitenland:

Videospeler inladen...

Volgens Said Bataray, een Vlaming met Turkse roots, zijn het vooral de oudere Turken "die geloviger zijn en dus traditioneler stemmen op Erdogan. Het zijn vooral zij die de zaak van Erdogan behartigen", zegt hij in "Laat". Dat nog zoveel Turken in ons land stemmen voor de Turkse verkiezingen snapt Bataray. "Veel mensen hebben nog een sterke band met Turkije."

Said Bataray in "Laat": Je kan de Turk uit Turkije halen, maar nooit Turkije uit de Turk"

Videospeler inladen...

Meest gelezen