© Wout Beel

Doorgaan was geen optie, tenzij we doodgaan een optie vinden: experts over beslissing van Remco Evenepoel om Giro te verlaten

De Wereldgezondheidsorganisatie mag dan wel de noodtoestand hebben opgeheven, corona is nog steeds niet weg, getuige Remco Evenepoel. Het nieuws dat hij de Giro verliet na een Covid-19­besmetting sloeg in als een bom in wielerminnend Vlaanderen, maar het was wel de juiste beslissing, zeggen experts.

Gilles Liesenborghs, Christoph Meeussen

Ondanks zijn winst in de tijdrit zondag zag Remco Evenepoel er maar belabberd uit. Al snel bleek waarom: de wereldkampioen testte ’s avonds positief op corona en zijn ploeg Soudal - Quick-Step haalde hem meteen uit koers. Doodzonde. Voor zichzelf, voor de ploeg maar uiteraard ook voor zijn supporters, die de beslissing niet allemaal even goed begrijpen. Zo ziek kan hij toch niet geweest zijn als hij de tijdrit nog kon winnen?En er was toch nog die rustdag maandag, waarom heeft de ploeg daar niet op gewacht? Een gevoel dat maandag nog werd gevoed door de Noorse wielrenner Erik Bystrom, die besliste om ondanks een covidbesmetting wél in de Giro te blijven.

Evenepoel heeft de experts aan zijn zijde: hij heeft de juiste beslissing genomen. Want sporten en covid gaan níét samen. “Corona kan zware gevolgen hebben als je niet de tijd neemt om goed uit te zieken”, weet inspanningsfysioloog Jan Bourgois (UGent). “Sowieso vormen virale infecties een risico op orgaanschade. En in het geval van covid merken we ook meer en meer dat mensen zwaar vermoeid blijven als ze onvoldoende uitrusten. Het is verstandig van de ploeg om hem meteen uit de wedstrijd te nemen.”

Risico op fatale afloop

Dat vindt ook sportcardioloog Guido Claessen (KU Leuven/UHasselt). “Als je extra diep moet gaan omdat je een infectie hebt, kan dat nadien een weerslag hebben. Voorts moet Evenepoel ook aan zijn eigen veiligheid denken. Corona geeft net als veel andere virale infecties een risico op ontstekingen aan de hartspier. Zo’n ontsteking kan hartspiercellen doen afsterven, wat littekenweefsel oplevert.”

En dat kan serieuze gevolgen hebben, waarschuwt Claessen: “Een hartspierverzwakking heeft in de eerste plaats een negatief effect op je prestaties. Maar in het ergste geval kan het littekenweefsel ook voor ritmestoornissen zorgen die uiteindelijk fataal kunnen aflopen. In het voetbal zijn meerdere voorbeelden bekend van voetballers die plots ineen zakken ten gevolge van zo’n hartritmestoornis.” Uit onderzoek bij ratten blijkt dat de combinatie van inspanning en corona die risico’s alleen maar vergroot.

© Wout Beel

Doorrijden was dus geen optie voor Evenepoel. Al is het wel opvallend hoe het virus werd gedetecteerd. De wereldkampioen leek dan wel niet in zijn beste doen op zaterdag en zondag, maar echte symptomen had hij volgens persverantwoordelijke Phil Lowe niet. “Het ging om een standaardtest voor de rustdag die we bij heel de ploeg uitvoerden”, aldus Lowe. Maar zo’n routinematige test is geen verplichting meer vanuit de UCI, en ook virologen vinden testen bij mensen zonder symptomen niet meer nodig, tenzij het gaat om een kwetsbare groep.

“Of het goed is dat een wielerploeg nog steeds routinetesten uitvoert? Dat is een vraag die je kan stellen”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “In een ploegsport waar je samen leeft en eet, is dat misschien wel te verantwoorden. Meten is weten, dus door die routinetesten kan je er misschien wel voor zorgen dat je een positief geval sneller isoleert. Zo kan je misschien voorkomen dat je na een paar dagen of weken plots met vijf renners zitten die ziek zijn.”

Hoe dan ook is het advies voor de recreatieve sporter heel duidelijk: je hoeft je niet te testen, maar als je symptomen hebt, dan waag je je best niet aan intensieve inspanningen. Dat geldt niet enkel voor corona, maar ook voor griep of andere virussen. “Neem een paar dagen rust en bouw nadien gradueel weer op”, raadt Claessens aan. “Tijdens een infectie doorsporten is niet bevorderlijk en je bouwt er ook geen conditie mee op. Luister naar je lichaam.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER