Beursblog – KBC en Bpost krijgen tikken, 11.000 banen op de schop bij Vodafone

17.53 – Bel20 eindigt in het rood

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag dicht bij huis afgesloten en de Bel20 verloor 1,65 procent.

  • In de Bel20 was KBC de grootste verliezer, met een koersdaling van 6,7 procent na de kwartaalresultaten. Zakenbank Jefferies wijst in de eerste plaats op de tegenvallende nettorentebaten bij KBC. En UBS wijst op het vooralsnog uitblijven van een aandeleninkoop. Daarvoor moet de ECB nog goedkeuring geven.
  • Buiten de sterindex deelde Bpost zwaar in de klappen. Het Belgische postbedrijf verloor vandaag 7,25 procent. Kamerlid Michael Freilich (N-VA) deed deze ochtend samen met zijn partijgenoot Peter De Roover een aangifte bij het parket van Brussel over mogelijke financiële wanpraktijken bij Bpost (zie bericht van 11.55 uur).

Dit was het voor vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het beursnieuws. Een fijne avond gewenst!

17.42 – CEO JPMorgan: “Kans is klein dat we opnieuw een noodlijdende bank zullen overnemen”

Jamie Dimon – Getty Images

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, zei tijdens de jaarvergadering dat de kans klein is dat de Amerikaanse bank opnieuw een noodlijdende concurrent zal overnemen. “De opschudding bij middelgrote banken als gevolg van het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) in maart toont aan dat het niet voldoende is om aan de regelgeving te voldoen”, voegde hij eraan toe.

  • JPMorgan heeft begin deze maand First Republic Bank ingelijfd. Die bank kwam, net zoals SVB, in de problemen nadat de klanten massaal hun deposito’s opvroegen.

17.37 – Twee Chinese brokers duiken in het rood nadat ze hun apps niet langer aanbieden in China

De Chinese brokers Futu en Up Fintech lieten eerder vandaag weten dat ze niet langer hun apps aan de man gaan brengen op het Chinese vasteland. Ze doen dat om te voldoen aan de eisen van de Chinese waakhond CSRC. Volgens de toezichthouder hebben de twee fintechbedrijven de Chinese wetten overtreden “door hun klanten op het vasteland toe te staan grensoverschrijdende transacties te verrichten.”

  • Op Wall Street duikt Futu 4,85 procent lager en laat Up Fintech 8,25 procent liggen.

17.25 – Amerikaanse bedrijfsvoorraden dalen licht

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden zijn in maart licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van handel.

  • De bedrijfsvoorraden daalden op maandbasis met 0,1 procent. Economen rekenden op een ongewijzigd niveau.
  • Op jaarbasis namen de voorraden in maart met 6,5 procent toe.
  • De omzetten daalden in maart op maandbasis 1,1 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling van 0,3 procent.

17.22 – Vertrouwen Amerikaanse huizenbouwers flink verbeterd

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in mei flink verbeterd. Dat blijkt uit data van de National Association of Home Builders.

  • De NAHB-huizenindex steeg van 45 punten in april naar 50 punten deze maand.
  • Indien de index boven de 50 punten noteert, dan beschouwen huizenbouwers de verkoopomstandigheden als positief.

16.36 – Waarom tuimelt KBC naar beneden?

16.10 – Internationaal Energieagentschap verwacht hogere vraag naar olie

De vraag naar olie vanuit China groeit harder dan verwacht en dus dreigen de oliemarkten krapper te worden, waardoor de prijzen stijgen, nu het aanbod achterblijft. Hiervoor waarschuwde het Internationaal Energieagentschap (IEA) vandaag in zijn maandrapport.

  • Het IEA verhoogde zijn verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie in 2023 met 200.000 vaten, naar 2,2 miljoen vaten per dag. De totale vraag zal dit jaar uitkomen op 102 miljoen vaten per dag, 100.000 meer dan in het vorige maandrapport.
  • Het aandeel dat China heeft in de toename was al groot, maar lijkt verder toe te nemen en daarmee de verwachtingen te overtreffen, aldus het agentschap uit Parijs, dat voorziet dat 60 procent van de groei van de vraag naar olie dit jaar voor rekening komt van China.
  • De vraag naar olie in China kwam in maart uit op 16 miljoen vaten per dag, een record.

15.33 – Rode opening Wall Street

Wall Street start de handelsdag in de min. De Dow Jones laat 0,4 procent liggen en de S&P500 duikt 0,2 procent naar beneden. De Nasdaq start 0,15 procent lager.

14.42 – Amerikaanse detailhandelsverkopen stijgen minder dan verwacht

De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in april minder sterk gestegen dan vooraf was ingeschat. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Amerikaanse overheid.

  • De verkopen namen op maandbasis met 0,4 procent toe, waar vooraf geraadpleegde economen een stijging van 0,8 procent hadden voorzien. In maart daalden de verkopen nog met 0,7 procent.
  • Op jaarbasis namen de detailhandelsverkopen in april met 1,6 procent toe.

14.26 – Vodafone schrapt 11.000 jobs

Het Britse telecombedrijf Vodafone gaat de komende drie jaar 11.000 banen schrappen. In totaal werken er 100.000 mensen bij het bedrijf.

  • “Onze prestaties zijn niet goed genoeg geweest. Om consequent te presteren moet Vodafone veranderen”, zei de onlangs benoemde CEO Margherita Della Valle in een persverklaring. “We zullen onze organisatie vereenvoudigen en minder complex maken om onze concurrentiepositie te herstellen. We zullen middelen heralloceren om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren en verdere groei te stimuleren.”
  • Vodafone noteert momenteel 5,4 procent in de min.

14.03 – Export eurozone mooi gestegen

De export in de eurozone is in maart flink gestegen, terwijl de import nog harder daalde. Dit meldde statistiekbureau Eurostat vandaag.

  • De export, aangepast voor kalendereffecten, steeg in maart met 7,5 procent, terwijl de import met 10,0 procent afnam.
  • Daardoor was er een handelsoverschot van 25,6 miljard euro, tegenover een tekort van 20 miljard euro in maart 2022.

12.54 – Warren Buffett doet TSMC van de hand

Uit een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat Warren Buffett, de CEO van het conglomeraat Berkshire Hathaway, al zijn aandelen van het chipbedrijf TSMC heeft verkocht.

  • De miljardair heeft via zijn investeringsvehikel de afgelopen maanden aandelen van het drankenbedrijf Diageo, de bankholding Capital One Financial en de techgigant Apple bijgekocht.

12.27 – KBC zet Bel20 onder druk

Na ruim drie uur handelen, noteert de Eurostoxx50 vlak. De Bel20 daarentegen laat 1,15 procent liggen.

  • De Belgische sterindex staat onder druk door het koersverlies van KBC. De grootbank noteert 6,1 procent in de min. Het kwartaalrapport was behoorlijk goed, maar beleggers reageren teleurgesteld omdat de bank geen details deelde over de uitkering van het surpluskapitaal.
  • Buiten de Bel20 krijgt Bpost het zwaar te verduren. Het Belgische postbedrijf duikt 6,15 procent naar beneden. Kamerlid Michael Freilich (N-VA) deed deze ochtend samen met zijn partijgenoot Peter De Roover een aangifte bij het parket van Brussel over mogelijke financiële wanpraktijken bij Bpost (zie bericht van 11.55 uur).

11.55 – Nog meer donderwolken boven Bpost

10.19 – CEO Hugo De Stoop weg bij tankerbedrijf Euronav

Euronav heeft dinsdag aangekondigd dat CEO Hugo De Stoop in onderling overleg met onmiddellijke ingang vertrekt. De meerderheid van de raad van bestuur steunt deze beslissing.

Met het oog op een vlotte overgang van het leiderschap zal De Stoop het bedrijf bijstaan als senior adviseur tot de aanstelling van een permanente opvolger een feit is. Financieel directeur Lieve Logghe zal fungeren als interim CEO en blijft haar rol als CFO voortzetten.

In de machtsstrijd om Euronav voer De Stoop een eigen koers, tussen de grootaandeelhouders CMB (familie Saverys) en de Noorse magnaat John Fredriksen in. Hij bleef een grote voorstander van een overname van Euronav door Frontline, een rederij van Fredriksen, zelfs toen Fredriksen zelf van de overname wou afzien.

Lees verder

10.13 – Barclays zet druk op Bpost

De analisten van Barclays hebben vanwege de grote onzekerheden het advies en het koersdoel voor Bpost verlaagd, terwijl ook de winsttaxaties voor 2024 naar omlaag gaan. Het aandeel verliest 5 procent.

  • Het advies wordt teruggebracht van Overwogen naar Gelijkgewogen en het koersdoel van 6,60 naar 4,55 euro.
  • De vooruitzichten voor de EBIT in 2024 worden door Barclays met 21 procent verlaagd vanwege de omstreden contracten die momenteel worden onderzocht.
  • Bpost boekte al een omzetvoorziening van 6,25 miljoen euro, en dat kan voor het volledige boekjaar 25 miljoen euro worden. Hetzelfde bedrag zou ook nog eens over 2024 geboekt worden, waardoor de totale cashimpact zou neerkomen op 50 miljoen euro, aldus de Britse bank.
  • Voor 2023 verlaagde Barclays de EBIT-raming naar 232 miljoen euro, hetgeen onder de inmiddels ingetrokken outlook van Bpost van 240 tot 260 miljoen euro is.
  • En voor 2024 verlaagden de analisten de raming naar 221 miljoen euro, een neerwaartse bijstelling van 21 procent.

09.40 – Argentijnse centrale bank trekt rente op tot 97 procent

De jaar-op-jaar inflatie in Argentinië bedraagt 109 procent.

  • De centrale bank trekt de rente op tot 97 procent. Een verhoging van 600 basispunten.
  • Een maand geleden werd de rente nog met 1000 basispunten verhoogd.

09.12 – Bel20 opent in mineur, KBC onderuit

Kort na het luiden van de bel staat de Brusselse sterindex 1,33 procent in het rood.

  • D’Ieteren noteert winst met 0,42 procent. Aedifica noteert nog 0,2 procent in het groen.
  • Alle andere aandelen noteren verliezen. KBC verliest 5,7 procent na zijn kwartaalrapport.

08.34 – Wall Street sloot gisteren positief

Goeiemorgen! Op het einde van de beursdag in de Verenigde Staten eindigden de grote indexen hoger.

  • De S&P500 klom 0,3 procent.
  • De Nasdaq deed er 0,66 procent bij.
  • De Dow Jones steeg 0,14 procent.

Herlees hier de blog van gisteren.

Meer