Macron’s charmeoffensief bij buitenlandse investeerders lokt ook Musk naar Versailles

De Franse president Emmanuel Macron wil buitenlandse investeerders naar Frankrijk lokken, zoveel is duidelijk. Twitter- en Tesla-CEO Elon Musk is de meest recente in een lijst van ondernemers die een uitnodiging kregen voor een gesprek met de president, in het idyllische Chateau de Versailles.

Ikea kiest voor Frankrijk

In het nieuws: De jaarlijkse Choose France-top lokt dit jaar ook heel wat investeerders naar het reusachtige kasteel.

  • Op de zesde editie van de top waren maandag meer dan tweehonderd CEO’s aanwezig, waaronder Tesla-baas Elon Musk, de CEO’s van onder meer Pfizer, Disney, het Indiase Arcelor Mittal en CP Group, een conglomeraat uit Thailand. Op de top moesten de zakenmannen overtuigd worden om te gaan investeren in Frankrijk. En of dat lukte.
  • 28 projecten werden bekend gemaakt of herbevestigd, goed voor een totale investering van 13 miljard euro. Dat bedrag overschrijdt wat de Choose France-top in 2021 (3,6 miljard) en 2022 (10,6 miljard) ophaalde. Daarnaast zullen de projecten resulteren in 8.000 extra banen voor Fransen, vooral in de steden.
  • Macron zelf was zeer tevreden over de verworven projecten, zo wordt al snel duidelijk voor wie zijn laatste tweets erbij haalt. “Holosolis kiest voor Frankrijk!”, “Newcleo kiest voor Frankrijk!”, “Ikea kiest voor Frankrijk!” en “GSK kiest voor Frankrijk!”, zo maakte de president enkele van de investeringsprojecten bekend.

Serieuze investeringen

Onderliggend: Met Elon Musk besprak Macron de bredere context van het investeren, in Europa en de VS.

  • De president sprak met Musk onder meer over de Amerikaanse inspanningen om de eigen economie sterker te maken, met onder meer de ‘Inflation Reduction Act’, waarin een pak geld voorzien is voor bedrijven die inzetten op groene en klimaatvriendelijke investeringen. Tesla zou, als voornaamste fabrikant van elektrische wagens, hoe dan ook langs de kassa passeren.
  • Macron is erop gebrand de plannen van Amerikaans president Joe Biden te counteren, om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven niet naar de VS gelokt worden. Zo wil de Fransman maatregelen nemen om de aankoop van groene voertuigen, vooral van Europese makelij, verder te stimuleren. Deze week zou zijn wetsvoorstel moeten worden voorgesteld.
  • Zeker is alvast dat ook bedrijven buiten de EU, die verregaande investeringen doen in de regio, mee bevoordeeld worden. Tesla kan ook een belangrijke rol gaan spelen in dat verhaal, leek de boodschap waarmee Macron de CEO van het bedrijf wou paaien. En dat lukte: “Er komt geen aankondiging vandaag, maar ik ben onder de indruk van president Macron en de Franse regering, en hoe ze de industrie verwelkomen”, zo verklaarde Musk na de ontmoeting aan Politico. “Ik ben er zeker van dat Tesla in de toekomst serieuze investeringen zal doen in Frankrijk“. (as)
Meer