Emiel De Rieck (l.) en enkele spelers, samen met de schepenen Geleyns en Wadera bij het infobord over discgolf
Radio 2

Philipssite wordt eerste discgolfparcours in Leuven

Op de Philipssite in Leuven is het eerste discgolfparcours van de stad geopend. Discgolf is al erg populair in landen zoals de Verenigde Staten en Finland. Bij ons staat de sport nog in de kinderschoenen. "Met een parcours zoals dit zal dat hopelijk snel veranderen", klinkt het. 

Op het grasveld van de Philipssite, op de hoek van de Vesten met de Geledenaaksebaan, staan sinds kort vreemde metalen vangnetten op korte paaltjes. Ze maken deel uit van het discgolfparcours, dat vandaag officieel is ingespeeld. Discgolf is een relatief nieuwe sport, maar ze zit in de lift.

Wat is discgolf?

"Discgolf wordt net op dezelfde manier gespeeld als gewone golf", legt Emiel De Rieck uit van de frisbeeclub Jet Set Ultimate. "Alleen zijn de golfbal en de club vervangen door een frisbee; de holes zijn in dit geval metalen manden op een paaltje waarin de frisbee moet belanden. Bedoeling blijft nog altijd met zo weinig mogelijk worpen de 9 holes op het parcours af te werken." 

Wat ruimte nodig

Emiel had de stad eerst voorgesteld om een parcours aan te leggen in park Heuvelhof in Kessel-Lo. Maar dat was niet mogelijk. Daarop stelde de stad zelf voor om het op de Philipssite in te richten. "Want net als bij een golfterrein heb je wel wat plaats nodig", lacht Emiel. Het project kreeg de steun van de schepenen van Sport Johan Geleyns (CD&V) en van Openbaar Groen Lalynn Wadera (Vooruit). Aan de ingang van het Park, ter hoogte van de Geldenaaksevest, staat nu ook een infobord met de spelregels.

De leerlingen van het 5e leerjaar van GO! campus Matadi leren discgolf spelen
Radio 2

Vrij spel

"Je kan gratis het parcours uitproberen, zonder dat je lid moet zijn. We hopen wel dat we op die manier meer mensen warm kunnen maken voor discgolf. De sport is al erg populair in de Verenigde Staten en in Finland, maar in ons land zijn er maar een paar honderd spelers", schat Emiel. "Groot voordeel is dat het goedkoop is; je hebt alleen een frisbee nodig die gemiddeld 10 tot 15 euro kost. En een golfkarretje kopen hoeft ook niet", lacht Emiel. 

Meest gelezen