Centrale bank van Argentinië trekt rente op tot 97 procent in onwinbare strijd tegen inflatie

De jaar-op-jaar inflatie in Argentinië bedraagt 109 procent. De Centrale Bank van Argentinië (BCRA) zet het enige wapen in dat die heeft: de rente.

Waarom is dit belangrijk?

Een maand geleden stond de rentevoet nog op 81 procent en trok de centrale bank die meteen met 1000 basispunten, of 10 procentpunten, op. Nu doen ze dit nog eens met 600 basispunten.

In het nieuws: Analisten denken dat de rentesprong weinig verschil zal maken.

Aan dit inflatietempo is de waarde van een Argentijnse peso over een jaar nog minder dan de helft waard. Er is nood aan zoveel extra biljetten dat de Argentijnse drukpersen de vraag niet kunnen bijbenen en er pesos uit Malta en Parijs worden geïmporteerd.

  • Miguel Kiguel, een financieel adviseur en voormalig adjunct bij de Centrale Bank van Argentinië, vreest dat de rentesprong te laat komt.
  • “Renteverhogingen zijn natuurlijk de belangrijkste strategie om de inflatie te bestrijden, maar dat kost tijd”, zei Kiguel aan CNN en Español. “Wanneer een centrale bank de rente verhoogt, worden de effecten zo’n twee of drie maanden daarna gevoeld, en die tijdschaal is niet effectief in de situatie van Argentinië.”
  • “Het gevoel heerst dat de overheid de strijd tegen inflatie volledig aan het verliezen is.”

Geen dollars

  • De BCRA hoopt dat de hogere rentevoet de bevolking ook zal overtuigen om meer spaargeld in de lokale pesos aan te houden. De snelle geldontwaarding zorgde voor een grote uitstroom van beleggingen en investeringen in de munt, waardoor die in een jaar tijd 23 procent devalueerde tegenover de dollar.
  • Vorige maand legde de BCRA restricties op voor bepaalde dollarbetalingen tussen bedrijven. Als de aangerekende interest in dollar betaald wordt, moet de BCRA zelf toestemming geven. Hierdoor moeten ondernemingen die dollars aanvragen er zo’n 60 kalenderdagen op wachten. De maatregel blijft van kracht tot het einde van het jaar.

Waardeloze obligaties

  • In 2018 stond de munt al onder druk en was de inflatie al hoog. Maar nadat Alberto Fernández in 2019 verkozen werd als president, resulteerde dit in een massale verkoop van staatsobligaties. Investeerders vreesden onder meer voor heel wat extra overheidsinmenging met de nieuwe linkse regering.
  • De Argentijnse overheid ging niet veel later in faling op deze obligaties. Zonder toegang tot krediet liet Fernández veel geld drukken tijdens de pandemie om uitkeringen en lonen te kunnen betalen, waardoor de inflatie de lucht in schoot. (as)
Meer