Rusland exporteerde sinds begin 2022 nog nooit zo veel olie via zee: waar is die beloofde productieverlaging?

Rusland exporteert steeds meer vaten ruwe olie via zee, voornamelijk naar China en India, blijkt uit cijfers van Bloomberg. Daardoor lijkt het dat een eerder aangekondigde productieverlaging niet is gematerialiseerd.

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen heeft een aantal sancties ingevoerd tegenover Rusland om de export van olie aan banden te leggen. Dat moest gebeuren door een Europees embargo op eerst ruwe olie, en later verwerkte olieproducten. De G7 voerde ook een prijsplafond in. Rusland reageerde door in februari aan te kondigen de productie te zullen verlagen met 500.000 vaten per dag.

In het nieuws: Van de beloofde productieverlaging is ogenschijnlijk nog niet veel in huis gekomen.

  • De voorbije vier weken exporteerde Rusland per dag gemiddeld 3,6 miljoen vaten ruwe olie via zee. Dat is het hoogste cijfer sinds het persagentschap de export in detail begon bij te houden begin vorig jaar.
  • Het gros (2,63 miljoen) van die vaten vindt zijn weg naar China en India. Nog eens een klein half miljoen wordt afgeleverd in “onbekende” Aziatische havens, maar uit eerdere analy
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer