Europa keurt overname "Call of duty"-maker door Microsoft goed, maar Britse concurrentiewaakhond blijft op de rem staan

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de overname van computerspelontwikkelaar Activision Blizzard door Microsoft. Technologiereus Microsoft heeft voldoende toezeggingen gedaan om de Commissie ervan te overtuigen dat de miljardendeal de concurrentie binnen de gamingsector niet in het gedrang zou brengen. Maar de Britse concurrentiewaakhond CMA is daar niet van overtuigd en blijft op de rem staan. 

Het Amerikaanse Activision Blizzard is een van de bekendste uitgevers van computerspellen, met naast "Call of duty" ook "World of warcraft" en "Overwatch". Toen begin vorig jaar bekend raakte dat Microsoft 68,7 miljard dollar wou neertellen voor het bedrijf, ontstond meteen de vrees voor een aanzienlijke inperking van de concurrentie in de gamingsector. Ook de Europese Commissie had bedenkingen bij de deal en welke impact die zou kunnen hebben op de industrie.

Na "diepgaand onderzoek" heeft de Commissie besloten dat de overname voor haar mag doorgaan. "Videogames trekken wereldwijd miljarden gebruikers aan. In zo'n snelgroeiende en dynamische industrie is het cruciaal om de concurrentie en innovatie te beschermen. Onze beslissing is een belangrijke stap in die richting, door de populaire games van Activision dankzij cloudstreaming naar meer toestellen en gebruikers te brengen", zo kondigde Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager het besluit aan. 

Deal nog lang niet rond

Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen, heeft Microsoft toegezegd dat de Europese gebruikers in staat zullen zijn om de huidige en toekomstige games van Activision te streamen via een clouddienst naar keuze. De gamers krijgen ook de garantie dat ze de spelletjes kunnen spelen op elk mogelijk toestel en bestuurssysteem. De toezeggingen over de licenties gelden voor een periode van tien jaar. 

Die toegevingen volstaan echter niet voor de de Britse concurrentiewaakhond CMA. Die dropte vorige maand een bom in de sector door een veto te stellen tegen de overnamedeal en benadrukte na de beslissing van de Europese Commissie nogmaals dat ze achter dat standpunt blijft staan.

"We willen ervoor zorgen dat we de beste concurrentievoorwaarden kunnen creëren en ondersteunen binnen de sector, zodat grote en kleine bedrijven kunnen floreren, waaronder veel Britse startups", aldus CMA-topvrouw Sarah Cardell.

Ook in de Verenigde Staten blijft goedkeuring voorlopig uit: de Federal Trade Commission heeft een klacht ingediend tegen de overname. Microsoft vecht de beslissing van het CMA en de Amerikaanse klacht aan.

Meest gelezen