Bewoners klagen over kraantjeswater in Tienen: "Laagje zwart na een bad"

In Tienen klagen bewoners van de Hoegaardenstraat over onzuiver leidingwater. Er vormt zich een zwart laagje als ze water tappen. De toestand sleept al een tijdje aan. De Watergroep geeft toe dat er problemen zijn en dat het gaat om te veel mangaan in het water, een natuurlijk metaal. Maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid en het probleem kan wellicht op korte termijn worden opgelost.  

Onder de inwoners van de Hoegaardenstraat in Tienen heerst onvrede over de kwaliteit van het leidingwater. Er vormt zich een zwarte afzetting als ze water uit de kraan tappen. De problemen doen zich al sinds eind 2021 voor. De Watergroep werkt aan een oplossing. 

Zwarte sporen

"Vooral wanneer je een bad laat leeglopen, ziet de bodem van je badkuip zwart", vertelt John, die in de Hoegaardenstraat woont. "Ze komen de waterleiding soms spoelen en dan gaat het twee weken beter. Maar dan verslechtert het opnieuw", vult zijn echtgenote Sonia aan. "We hebben een nieuwe toiletpot geplaatst, want in de vorige waren er zwarte sporen. En we proberen te koken met water uit flessen, maar dat hou je niet vol hé?"

John en Sonia maken zich zorgen over de kwaliteit van het leidingwater
Vanessa Dekeyzer

Analyse

De bewoners vroegen aan de Watergroep een analyse van het water. Daaruit blijkt dat er in het water ijzer, kalk en mangaan zitten. "De watergroep heeft ons verteld dat mangaan geen kwaad kan voor de gezondheid, en dat het ijzer en de kalk het mangaan neutraliseren. Maar ik heb daar toch mijn twijfels bij", zegt een andere buurvrouw. 

Spoelen

Brigitte Van Damme van de Watergroep bevestigt dat de concentratie mangaan in dat gedeelte van de Hoegaardenstraat te hoog is. "Normaal wordt het teveel aan mangaan uit het water gehaald in onze zuiveringsstations. Maar in dit specifieke geval vermoeden we dat er zich in het laagste deel van de Hoegaardenstraat meer afzetting van mangaan in de leiding voordoet. Dat komt dan los wanneer je grote hoeveelheden water afneemt, bijvoorbeeld om een bad te vullen."

"Het teveel aan mangaan vormt in elk geval geen bedreiging voor de gezondheid", verzekert Van Damme. "We gaan voor alle zekerheid de leiding binnenkort nog eens grondig spoelen."  

Meest gelezen