Welke voedingsresten kan je wel of niet weggieten in je gootsteen?
Iedereen giet weleens etensresten in de gootsteen: van olijfolie uit de pan tot de overschot van de spaghettisaus. Maar is die afvoer daar wel voor gemaakt? “Niet alles kan er zomaar in”, waarschuwt Liesbeth Verboven van Het Poetsbureau part of Glowi. Ze zet op een rijtje voor welke voedingsresten je best een andere oplossing zoekt én in welke gevallen de toiletpot de redder in nood is.
“Eigenlijk kan je alle vloeistof probleemloos door de gootsteen gieten, zolang het niet over vetstof gaat”, steekt Liesbeth Verboven van wal. “Vloeistoffen waar restjes van groenten inzitten, kunnen perfect. De gootstenen zoals je ze vandaag in de keuken terugvindt zijn erop voorzien dat ze brokjes kunnen wegspoelen. Grotere stukken neem je best eerst weg voor je de vloeistof doorspoelt. Die gooi je op jouw composthoop of in de GFT-afvalbak. Hetzelfde geldt voor slierten spaghetti die overblijven.”
“Vet giet je daarentegen beter niet in de gootsteen”, aldus Liesbeth. “Dat blijft in de leidingen vastzitten en gaat eraan vastkoeken. Het valt me wel op dat mensen tegenwoordig veel minder de gootsteen gebruiken. Veel mensen hebben een vaatwasmachine, waardoor er minder heet water door de leidingen van de gootsteen gaat. Dat heet water zorgde er vroeger voor dat het vet in de leidingen toch nog opgelost werd.”
Toch bestaat er een eenvoudige oplossing voor vet. “Als dat vet of die olie te vuil geworden is voor verder gebruik, doe je het weer in de bus of fles waarin het zat toen je het kocht. Dat kan je naar het containerpark brengen. Je giet het best ook niet weg in je toiletpot, zoals veel mensen wel doen. Ook daar kan alles wat vet is op langere termijn gaan aankoeken. Zuivelresten en andere vloeibare etensresten in het toilet wegspoelen, is daarentegen geen probleem.”
Als je met keukenrol het vet uit de pan eerst opneemt, is de pan zuiver genoeg om in de vaatwasser te stoppen.
Wat dan met de pan die je gebruikt voor het bakken van een biefstuk waarin vetresten in blijven zitten? “Gebruik hiervoor simpelweg een stukje keukenpapier", aldus Verboven. “Met de keukenrol neem je het vet op en dat stukje papier gooi je dan bij het vuilnis. Dan is de pan zuiver genoeg om in de vaatwasser te stoppen.
Bestaat er een wondermiddel om vetresten weg te krijgen?
Als je dan toch te nonchalant of onvoorzichtig geweest bent en je hebt vet of te grote voedingsresten door de gootsteen laten wegvloeien, is er wél een efficiënt hulpmiddel. “En dat is nog goedkoop ook”, zegt Liesbeth. “Het gaat om soda, een natuurlijk product en een heel krachtige ontvetter. Ik gebruik het minstens één keer per maand. Als je voor de zekerheid de gootsteen wil ontstoppen, is soda wat je nodig hebt. Je doet het in je leidingen en giet er vervolgens heet water over. Zo ontvet je jouw leidingen op een natuurlijke manier.”
“Best gebruik je dat preventief één keer per maand. Dat kan trouwens met alle leidingen, ook in de badkamer bijvoorbeeld. Die soda neemt meteen ook vervelende geurtjes weg.” Het eenvoudige wondermiddel koop je gewoon in de supermarkt. “Je treft het daar aan in korrelvorm en vloeibaar. Om er de vaat mee te doen, is soda te krachtig. Dat raad ik dus niet aan”, gaat de expert verder. “Maar het reinigt wel alles wat vettig is. Ook de pan van de biefstuk die je op het aanrecht hebt laten aankoeken. Doe er wat water in, wat soda en doe het vuur onder de pan weer even aan. De pan zal direct ontvet worden op een natuurlijke manier. Die soda kan je ook wel vervangen door wat afwasmiddel. Dat zal hetzelfde effect hebben op de pan.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”