AFP or licensors

Omwonenden 3M-fabriek in Zwijndrecht kunnen vanaf maandag gratis bloed laten testen

Mensen die dicht bij de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, kunnen vanaf maandag gratis hun bloed laten testen. Het is de start van een langdurig en grootschalig bloedonderzoek met als doel verbanden te zoeken tussen PFAS in het bloed en eventuele gezondheidseffecten. "Hoe meer mensen deelnemen, hoe beter we de verspreiding, oorzaken en gevolgen van PFAS in het bloed kunnen onderzoeken", aldus Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Al meer dan 8.800 mensen hebben zich aangemeld voor het onderzoek.

Eerdere bloedonderzoeken bij meer afgebakende doelgroepen toonden al aan dat veel mensen die in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen te hoge PFOS-gehaltes in hun bloed hebben. Door het bloedonderzoek nu open te stellen voor alle mensen die binnen een straal van 5 kilometer van de fabriek wonen, hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen op de gezondheidseffecten van PFAS in het bloed.

Wie wil deelnemen aan het onderzoek moet zich eerst online aanmelden. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich inschrijven. “Hoe meer mensen deelnemen aan het onderzoek, hoe beter we de verspreiding, oorzaken en gevolgen van PFAS in het bloed kunnen onderzoeken", aldus Crevits.

In tegenstelling tot het vorige bloedonderzoek, kunnen nu ook kinderen jonger dan 12 jaar zich aanmelden. In totaal komen zo'n 80.000 mensen in aanmerking voor het onderzoek, ongeveer 8.800 mensen hebben zich ook al aangemeld om hun bloed te laten testen.

  • Inschrijven voor het onderzoek kan op dit moment nog tot 1 juli.
  • Wil je weten of je in aanmerking komt voor een bloedonderzoek, of wil je je aanmelden voor het onderzoek? Klik dan hier
  • Meer informatie over hoe het onderzoek precies verloopt, vind je hier.

Uitnodigingsbrief

De eerste deelnemers zullen deze week per post uitgenodigd worden om telefonisch of online een afspraak te maken voor een bloedonderzoek.

Wie het dichtst bij de 3M-fabriek woont, krijgt eerst een brief. De uitnodigingsbrieven voor mensen die verderaf wonen van de 3M-fabriek volgen daarna stapsgewijs. Dit kan enkele maanden duren, gezien er per week een 150-tal afnames kunnen gebeuren.

De eerste bloedafnames zullen plaatsvinden in het “Z+ Center” in Zwijndrecht. Gedurende de loop van het onderzoek zullen er bijkomende (tijdelijke) locaties worden geopend buiten Zwijndrecht. Deze locaties zullen later bekend worden gemaakt.

Meest gelezen