Hongerige Bulgaren in Poperinge brengen uitbuiting in pluimveebedrijven aan het licht

Twee Bulgaren die aan buurtbewoners in Poperinge eten vroegen omdat ze honger hadden, hebben een zaak van uitbuiting in pluimveebedrijven aan het licht gebracht. De politie ontdekte dat tien Bulgaren en Roemenen er in slechte omstandigheden moesten werken en leven. Een Nederlands-Turkse man is aangehouden in Brugge: hij wordt ervan verdacht mensen uit te buiten in pluimveebedrijven in Vlaanderen en Nederland.

In november vorig jaar kwamen twee Bulgaren aan buurtbewoners eten vragen omdat ze honger hadden. Ze hadden geen geld om eten te kopen en hun werkgever had hun identiteitspapieren afgenomen. De lokale politie ontdekte een tiental slachtoffers die in een vervallen vakantiehoeve verbleven.

Het gerecht kwam een Nederlands-Turkse man van 51 uit Arnhem op het spoor. Hij stelde Bulgaren en Roemenen in slechte omstandigheden te werk. Ze moesten pluimvee ophalen in kwekerijen en boerderijen. Het gerecht onderzoekt of de verdachte schuldig is aan uitbuiting en mensenhandel op grote schaal in pluimveebedrijven in Vlaanderen en Nederland. De verdachte is op 25 april gearresteerd tijdens een gerechtelijke actie in Nederland en België. Hij is door de Nederlandse justitie uitgeleverd aan ons land. Vanmorgen besliste de raadkamer van Brugge dat hij een maand langer aangehouden blijft.

In heel de sector bekend

“Ik weet waarover en om wie het gaat”, reageert Danny Coulier. Hij is voorzitter van de Landsbond Pluimvee en baat een pluimveebedrijf uit in Alveringem, een buurgemeente van Poperinge waar de feiten aan het licht kwamen. “Net als talloze andere pluimveehouders werk ik zelf ook met dat bedrijf”, vervolgt Coulier. “Er is geen alternatief: dat bedrijf deed overnames en groeide uit tot een van de grootste servicebedrijven, waardoor er amper concurrentie is. Als zij zouden stoppen, zit de pluimveesector met een gigantisch probleem.”

De vestiging van het bedrijf ligt in Nederlands Limburg en biedt volgens de eigen website centrale huisvesting aan hun medewerkers, direct bij indiensttreding en op verschillende locaties in België en Nederland. Het bedrijf promoot zichzelf als een erkende en ervaren dienstverlener binnen de pluimveesector sinds 1993, met “ervaren, gemotiveerde en tevens geregistreerde legale medewerkers”.

Geen schuld bij pluimveehouders

Coulier zet de pluimveehouders uit de wind. “Ons valt niets te verwijzen. Je kan het vergelijken met een loonwerkbedrijf in de landbouw. Wij besteden het lossen, vangen en verladen van pluimvee uit aan dat bedrijf: een speciale en niet de meest sexy job. Ze werken veelal met buitenlandse mensen, onder wie Roemenen en Bulgaren en bieden hen onderdak. Het gerecht moet nu zijn werk doen.”

Danny Coulier is voorzitter van Landsbond Pluimvee
Thijs Pattyn

Meest gelezen