KU Leuven ontslaat professor die vorig jaar veroordeeld werd voor verkrachting van studente

De KU Leuven heeft een professor onderwijskunde ontslagen, die enkele maanden geleden veroordeeld werd voor de verkrachting, aanranding en belaging van een studente."Er is vastgesteld dat er sprake is van manifest, en langdurig vrijpostig en ongepast gedrag, dat duidelijk de tuchtnorm van de KU Leuven overschrijdt", zegt rector Luc Sels.

"Een seksueel roofdier." Zo omschreef het vonnis de professor pedagogie van de KU Leuven. In oktober vorig jaar werd de man veroordeeld tot een celstraf van 54 maanden en een schadevergoeding van 27.000 euro, al is de man wel in beroep gegaan. In afwachting van die beroepszaak blijft hij in de cel. 

In 2016 had hij het slachtoffer - een toenmalige studente van hem - meegevraagd naar een congres in Barcelona. Daar aangekomen bleek dat hij een appartement met maar 1 slaapkamer had gereserveerd. Hij communiceerde op een ongepaste manier, kocht haar een lingeriesetje en ging ongevraagd halfnaakt bij haar in bed liggen. Uiteindelijk randde de hoogleraar haar aan. Pas in 2018 diende een familielid formeel een klacht in bij de KU Leuven, nadat er al enkele jaren een gerucht over de zaak de ronde ging. 

De KU Leuven heeft nu zijn tuchtprocedure afgerond. "De raad van bestuur van de KU Leuven heeft zijn definitieve sanctie vastgelegd tegen de professor Onderwijskunde", klinkt het bij rector Luc Sels.

"Er is vastgesteld dat er sprake is van manifest, en langdurig vrijpostig en ongepast grensoverschrijdend gedrag, dat duidelijk de tuchtnorm van de KU Leuven overschrijdt." De professor krijgt de zwaarst mogelijke tuchtsanctie: hij wordt afgezet, dat betekent dat hij ontslagen wordt en zijn recht op ambtenarenpensioen verliest. "Dat is een verregaande sanctie, waar we bijzonder omzichtig mee omspringen."

Er is vastgesteld dat er sprake is van manifest, en langdurig vrijpostig en ongepast gedrag, dat duidelijk de tuchtnorm van de KU Leuven overschrijdt

Eigenlijk werd de tuchtprocedure al in 2018 - net na de klacht - opgestart, maar door het strafrechtelijk onderzoek werd die op vraag van de onderzoeksrechter opgeschort. "Na de uitspraak is die tuchtprocedure opnieuw opgestart." Sels is er dan ook van overtuigd dat deze zaak op een goede en correcte manier werd aangepakt. "Wat ons betreft, is deze sanctie definitief."

"Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar het slachtoffer, dat nooit gewild heeft dat deze zaak ook het voorwerp werd van publiek debat, maar ook naar iedereen die in onze samenleving met grensoverschrijdend gedrag wordt geconfronteerd. Laat zeer duidelijk zijn: dergelijk gedrag, in welke vorm dan ook, heeft geen plaats aan de universiteit", besluit hij.

Dergelijk gedrag, in welke vorm dan ook, heeft geen plaats aan de universiteit

Vlaams minister van Justitie, Handhaving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) schrapte na de veroordeling voorlopig 1,4 miljoen euro aan subsidies voor de KU Leuven. Ze eiste duidelijkheid van de rector over de zaak, al hadden verschillende experts wel vragen bij die demarche. Die subsidies zijn intussen wel vrijgekomen en toegekend, klinkt het nog bij Sels.  

Beluister hier het volledige gesprek met rector Luc Sels in "De wereld vandaag":

Meest gelezen