Minister van Omgeving Zuhal Demir – hier op bezoek in Tielt – zou op 27 mei naar Arendonk gaan voor een open gesprek met inwoners en landbouwers. Het bezoek is om veiligheidsredenen geannuleerd.

Minister Demir schrapt bezoek aan Arendonk: “Politie kan haar veiligheid niet garanderen”

Arendonk -

Het geplande bezoek van Vlaams minister Zuhal Demir aan Arendonk, de woonplaats van de voorzitter van de nieuwe Belgische tak van de actiegroep Farmers Defence Force, wordt geschrapt om veiligheidsredenen. “De politie kan de veiligheid van de minister en de andere aanwezigen niet garanderen”, zegt de woordvoerder van de minister.

Eddy Meulemans

Volgens de informatie die het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) doorkreeg vanuit de federale en lokale politie, zouden zo’n vijfhonderd landbouwers en tractoren op 27 mei afzakken naar de bijeenkomst van de minister in Arendonk. Ook zou een ruime delegatie van de Nederlandse Farmers Defence Force de grens oversteken. De FDF is een meer radicale boerenbeweging die bereid is om ruwer en harder actie te voeren.

In overleg met de burgemeester van Arendonk heeft het kabinet van de minister daarom beslist om de geplande roadtrip naar de Kempen te annuleren. “Het is betreurenswaardig dat een constructieve dialoog, bedoeld om landbouw en natuur met elkaar te verzoenen, om veiligheidsredenen niet kan doorgaan“, zegt Andy Pieters, kabinetchef van minister Demir. ”Maar wanneer de politie zelf aangeeft dat ze de veiligheid van de aanwezigen tijdens deze avond niet kan waarborgen, is annuleren de enige juiste beslissing. Agressie en bedreigingen zijn nergens voor nodig. We bekijken nog of en hoe we een veilig alternatief kunnen vinden.”

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) vindt het spijtig dat de geplande openbare vergadering in de gemeentelijke feestzaal De Garve op 27 mei nu niet kan doorgaan. “De avond was bedoeld voor N-VA-leden uit de hele provincie, maar ook alle geïnteresseerde inwoners en landbouwers waren welkom”, zegt hij. “Ook de minister zelf keek ernaar uit. Zo zou ze op een serene manier haar beleid kunnen toelichten en duiden.”

Geen olie op het vuur gieten

Toch kan de burgemeester de afzegging volkomen begrijpen. “Want onze politiediensten zijn niet opgewassen tegen een overmacht van enkele honderden landbouwers en tractoren”, zegt hij. “Bovendien willen we de Farmers Defence Force ook geen forum geven om reclame te maken voor zichzelf, uitgerekend in de thuisgemeente van de voorzitter. We willen geen olie op het vuur gieten.”

“Maar uitstel is geen afstel”, zegt burgemeester Hendrickx. “De minister zal heus nog wel eens langskomen in de regio om een open gesprek aan te gaan met burgers en landbouwers. Alleen is het nu niet het juiste moment daarvoor.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen