James Arthur Photography

Minister Demir (N-VA) annuleert gespreksavond met landbouwers in Arendonk: "Veiligheid kan niet worden gegarandeerd"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) schrapt haar plannen om eind deze maand in Arendonk, in de provincie Antwerpen, in gesprek te gaan met landbouwers. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen en bevestigt haar kabinet. De politie verwacht dat honderden landbouwers en tractoren naar de bijeenkomst willen afzakken om actie te voeren, waardoor noch de veiligheid van de minister, noch die van de aanwezigen kan worden gegarandeerd.

Met “Op toer met Demir” geeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in alle Vlaamse provincies toelichtingen bij het fel bevochten stikstofakkoord dat twee maanden geleden werd bereikt. De voorbije weken ging ze al in gesprek met boeren en bewoners in Oudsbergen en Bilzen in de provincie Limburg, eind deze maand stond Arendonk in Antwerpen op de planning.

Dat bezoek wordt nu geschrapt. “Volgens de politie wordt een grote toestroom aan tractoren en andere voertuigen verwacht, wat een veilige verkeerscirculatie onmogelijk maakt”, duidt kabinetschef Andy Pieters. De politie zegt bijgevolg de veiligheid van minister Demir, de aanwezigen en de lokale burger niet te kunnen garanderen.

Farmers Defence Force

Niet alleen worden enkele honderden landbouwers en tractoren verwacht, er zou ook een delegatie van de Farmers Defence Force (FDF) naar Arendonk afzakken. De FDF is een Nederlandse beweging van landbouwers die bereid is om harder actie te voeren, met intussen ook een Belgische tak. De leider, Bart Dickens, kondigde vorig week nog aan dat ze op 27 mei een grote actie in Arendonk willen houden

“We kunnen het risico niet nemen”, aldus Pieters. “De meeste mensen komen om constructief te luisteren, we laten hen geen veiligheidsrisico lopen.”

Boze boeren

Het is niet de eerste keer dat de Kempen problemen voor Demir opleveren. Vorig jaar organiseerde ze een soortgelijke informatieronde en hield ze halt in Merksplas. Tientallen boze boeren blokkeerden toen het centrum, één tractor reed rond met een pop aan de galg met de boodschap "Demir aan de strop". Ook haar auto werd die avond ingesloten, waardoor ze met een politiewagen moest vertrekken.

De minister gaat nu op zoek naar alternatieven om overleg rond haar beleid te plegen met de mensen uit Arendonk.

Meest gelezen