IMAGO/Bernd März

Al zeker 9 doden en meer dan 13.000 mensen geëvacueerd: na maanden van droogte nu overstromingen in Italië

In Italië zijn al zeker 9 doden geteld na zware overstromingen. Vooral het oosten van de regio Emilia-Romagna is zwaar getroffen. Meer dan 13.000 mensen zijn of worden geëvacueerd. De komende dagen wordt nog veel regen verwacht in het gebied. Daarom werd ook de Formule 1-race in Emilia-Romagna van komend weekend afgelast.

VRT NWS is op zoek naar landgenoten die in de getroffen regio's verblijven en die ons hun verhaal willen doen. Je kan contactgegevens of filmpjes doorsturen via oproep@vrtnws.be.

Vooral het gebied niet ver van de Adriatische kust in Emilia-Romagna - met de steden Cesena, Forlì, Faenza en Ravenna - is zwaar getroffen. Ook in de Marken, de regio ten zuiden van Emilia-Romagna, is veel regen gevallen.

In het gebied zijn zo'n 20 rivieren buiten hun oevers getreden en een veertigtal gemeenten getroffen. Straten staan er volledig onder water en ook over sommige stukken snelweg kan niet gereden worden. Er is ook sprake van zeker 250 aardverschuivingen.

Meer dan 13.000 mensen zijn of worden geëvacueerd. Mensen worden met rubberbootjes en helikopters geëvacueerd door de civiele bescherming, de politie en de brandweer. Sommigen moesten vanop hun dak worden gered.

BEKIJK - Zo snel steeg het water na de zware regenval:

Videospeler inladen...

Er zijn al zeker 9 mensen om het leven gekomen. In de stad Forlì werd het lichaam van een oudere man gevonden op de benedenverdieping van zijn overstroomde huis. Zijn vrouw werd gered. Nog in Forlì overleefde ook een ouder koppel de watersnood niet.

Een ander koppel is om het leven gekomen in Cesenatico. Het lichaam van de vrouw werd op het strand gevonden. En in Casale di Calisese, in de omgeving van Cesena kwam een 77-jarige man om het leven.

Inwoners van de getroffen regio's worden voorlopig gevraagd binnen te blijven en zeker niet op de laagste verdieping van hun woning te blijven.

Hulpdiensten evacueren slachtoffers in Riccione, in de regio Emilia-Romagna

De brandweer maakt ook melding van omgevallen bomen en gestrande wagens. Er werden ook spoorverbindingen en snelwegen gesloten en in verschillende steden hebben scholen de deuren dichtgehouden. 

In de regio is gisteren op één dag de hoeveelheid water gevallen die gemiddeld in de hele lente valt.

Heleen D'Haens, correspondente in Italië

"Deze regenval is uitzonderlijk en zwaar", zegt correspondente Heleen D'Haens vanuit Italië. "In de regio is gisteren op één dag de hoeveelheid water gevallen die gemiddeld in de hele lente valt. In sommige dorpen is het waterpeil van rivieren tot 9 meter gestegen."

Beluister hier het gesprek met Italië-correspondente Heleen D'Haens

Cesena

Ook de komende uren wordt nog hevige regen verwacht in de getroffen regio's Emilia-Romagna en de Marken. Maar ook voor de Zuid-Italiaanse regio's Lazio, Campanië en Calabrië wordt regen voorspeld. Tot en met het weekend blijft het weer in verschillende regio's en met name in het noordoosten instabiel.

De Grote Prijs Formule 1 van Emilia-Romagna op het circuit van Imola van komend weekend wordt door het noodweer afgelast. De organisatie zegt dat het niet mogelijk is om de wedstrijd in veilige omstandigheden te laten plaatsvinden.

Wegens de harde wind en het risico op hoge golven hebben gemeenten aan de Adriatische Zee de toegang tot de stranden afgesloten.

In de Apennijnen waren er ook waarschuwingen voor aardverschuivingen, wegen zijn er afgesloten. Verschillende beken en rivieren zijn buiten hun oevers getreden of staan op het punt te overstromen.

De civiele bescherming had maandag al de hoogste waarschuwingscode uitgeroepen voor overstromingen en aardverschuivingen in de regio Emilia-Romagna. Ook donderdag geldt daar nog code rood. 

Eerder droogte

Het is al de tweede keer deze maand dat er overstromingen zijn in de regio. Het noodweer komt na een periode van uitzonderlijke droogte. Begin dit jaar waarschuwden milieuorganisaties bijvoorbeeld over de kwalijk lage waterstand van de Po.

 Die rivier en de vruchtbare stukken land daarrond zijn een economisch belangrijke slagader voor het noorden van Italië. De rivier stond de voorbije zomer ook al kurkdroog.

Ook de perenteelt in de regio leed de voorbije periode door het gebrek aan regenwater.

Meest gelezen