“Straaljagercoalitie” voor Oekraïne in de maak, maar België zal geen F-16‘s leveren

Er is een internationale coalitie in de maak die F-16-gevechtsvliegtuigen wil leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak gezegd. Ook België is in dat geval bereid om Oekraïense piloten op te leiden, bevestigt het kabinet van premier Alexander De Croo. Een levering van Belgische F-16’s is dan weer uitgesloten.

wer, jvh

De Oekraïense president Volodimir Zelenski probeert al maandenlang om moderne gevechtsvliegtuigen los te weken bij zijn Westerse bondgenoten. Die zouden het Oekraïense leger de mogelijkheid bieden om Russische troepen op grotere afstand aan te vallen.

De Britse premier Sunak bevestigde dinsdagavond dat hij bereid is om daartoe een “internationale coalitie” te vormen, na een vergadering met de Nederlandse minister-president Mark Rutte. De twee “zijn overeengekomen dat ze samen zullen werken om een internationale coalitie te bouwen, om aan Oekraïne luchtgevechtscapaciteit te leveren, gaande van opleiding tot levering van F-16-vliegtuigen”, aldus Downing Street. Eerder had ook de Franse president Macron het voorstel al gesteund.

Zelenski – die zijn zaak maandag nog zelf in Londen was komen bepleiten – juichte het nieuws toe. “Gisteren hebben we in Groot-Brittannië afgesproken dat we zullen werken aan een coalitie van gevechtsvliegtuigen”, klonk het in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij had het over “een goede start voor de coalitie”, en bedankte de betrokken landen.

België

Ook België is bereid om Oekraïense piloten op te leiden, bevestigde het kabinet van premier De Croo dinsdag. Die opleiding zal echter zo goed als zeker niet in België zelf gebeuren. Meer dan waarschijnlijk zullen enkele Belgische F-16-piloten naar een Europees trainingscentrum afzakken, waar de Oekraïense piloten zullen worden opgeleid.

Dat ons land ook effectief F-16’s aan het Oekraïense leger levert, wordt wel uitgesloten. Reden? We hebben er geen op overschot. De vijftigtal Belgische gevechtsvliegtuigen zijn allemaal in gebruik, onder meer om het luchtruim boven de Baltische staten te beveiligen. Anderen vliegen NAVO-missies of bewaken het luchtruim van de Benelux.

Amerikaanse goedkeuring

Dat is allemaal ook nog onder voorbehoud dat Europa effectief gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne gaat leveren. Als dat F-16’s worden, is daarvoor in theorie de toestemming van de Amerikaanse regering voor nodig. Landen die Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen kochten, moesten toen beloven dat ze de toestellen nooit zouden doorverkopen zonder de toestemming van de VS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen