Radio2

Gent betaalt 5 miljoen euro om juridische strijd over nieuwe parkeertoren Ledeberg stil te leggen

De stad Gent heeft een akkoord gesloten van zo'n 5 miljoen euro om een rechtszaak rond de bouw van de parkeertoren in Ledeberg af te wenden. De werken aan de toren liepen allerlei vertragingen op. De aannemers eisten een schadevergoeding. Om een verdere procedureslag te vermijden, heeft Gent een dading onderhandeld. De toren is intussen een jaar in gebruik. 

Ongeveer een jaar geleden opende in Ledeberg, naast de fly-over van de snelweg, een gloednieuwe parkeertoren met plaats voor 500 parkeerplaatsen. De bouw duurde vier jaar en kostte de stad uiteindelijk ruim acht miljoen, een miljoen meer dan eerder geraamd.  De toren moet bezoekers en pendelaars aan de rand opvangen om de parkeerdruk in de binnenstad zo te verlichten. De toren is niet onbesproken omdat de plaatsen er nog altijd moeilijk bezet raken.

De parkeertoren kost de stad nu, een jaar na de opening, nog meer geld. Gent sluit een dading met de aannemers om een aanslepende procedureslag stil te leggen. Tijdens de werken ontstond namelijk onder meer discussie over vertragingen en termijnen. De aannemers spanden daarover een rechtszaak aan en eisten een schadevergoeding. Om te vermijden dat het bedrag te hoog zou oplopen, sluit Gent nu dus een akkoord om de rechtsgang te staken. Voor een bedrag van zo'n vijf miljoen euro worden de procedures stopgezet. 

De stad kan geen details geven over het dossier, het werd gisteren achter gesloten deuren besproken op de gemeenteraadszitting. De inhoud van de dading is vertrouwelijk. De dading moet nog gestemd worden op de gemeenteraad over twee weken, dat lijkt echter een formaliteit. 

Meest gelezen