© REUTERS

Hof van beroep in Parijs spreekt zich uit over afluisterzaak Sarkozy

Het hof van beroep van Parijs spreekt zich woensdag uit in de zaak naar de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, die verdacht wordt van corruptie en beïnvloeding in de ‘affaires des écoutes’.

Bron: BELGA

Ook zijn advocaat Thierry Herzog en voormalig magistraat Gilbert Azibert zijn door de rechtbank van eerste aanleg veroordeeld in de zaak.

De 67-jarige Sarkozy en de twee andere verdachten werden op 1 maart 2021 veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar effectief, omdat ze een “corruptiepact” hadden gesloten. Herzog kreeg ook een beroepsverbod voor vijf jaar opgelegd.

De zaak was in 2014 aan het licht gekomen, twee jaar na het vertrek van Sarkozy uit het Elysée. Door afgeluisterde telefoongesprekken ontdekten speurders dat Sarkozy nog een andere gsm gebruikte met een prepaid-kaart. Daarmee communiceerde hij onder de schuilnaam ‘Paul Bismuth’ met zijn advocaat Thierry Herzog. Uit de gesprekken bleek dat Sarkozy via zijn advocaat probeerde om geheime informatie van magistraat Gilbert Azibert af te troggelen. In ruil daarvoor zou ‘Sarko’ de topmagistraat belonen met een zitje in de Raad van State van Monaco.

De ex-president wilde meer bepaald inkijk krijgen in een andere zaak waarin hij in opspraak was gekomen, namelijk de zaak-Bettencourt. Liliane Bettencourt, de steenrijke erfgename van de groep L’Oréal en in september 2017 overleden, zou Sarkozy en zijn partij Les Républicains met miljoenen euro’s gesteund hebben tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007. ‘Sarko’ zou bovendien misbruik hebben gemaakt van de slechte gezondheidstoestand van Bettencourt.

De zaak werd uiteindelijk geklasseerd, maar Sarkozy probeerde van de rechters bij het Hof van Cassatie te verkrijgen dat zijn in de affaire-Bettencourt in beslag genomen presidentiële agenda’s hem werden terugbezorgd. Het is in dat kader dat Thierry Herzog een lijntje uitgooide naar Azibert. Uiteindelijk ging de deal met de hoge magistraat niet door.

“Tot laatste adem vechten”

Het openbaar ministerie eiste in eerste aanleg drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor de drie verdachten. De verdediging pleitte voor vrijspraak.

Sarkozy heeft altijd volgehouden “nooit de minste vorm van corruptie” te hebben gepleegd, ook al werd hij veroordeeld. Hij ging daarom, net als de twee anderen, in beroep.

Het hof van beroep in Parijs kondigde op 15 december vorig jaar aan dat het op 17 mei een uitspraak zal doen over de zaak. Bij zijn verdediging voor de rechtbank beloofde het voormalige staatshoofd “tot zijn laatste adem te vechten voor zijn onschuld”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer